Hlavní obsah

Mnohamiliónové odškodné za smrt Vietnamce soud zamítl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Brněnský městský soud ve čtvrtek zamítl žalobu, v níž se syn Vietnamce, který zemřel v lednu 2009 v Brně po brutálním policejním zákroku, domáhá po Česku vyplacení odškodného ve výši 49 miliónů korun. V minulosti mu již stát uhradil milión korun. Tato částka je podle verdiktu soudce Jana Sedláčka v souladu „s českou judikaturou a je zcela přiměřená”.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Syn zabitého Vietnamce dostal od státu milión korun.

Článek

Stejně dopadla žaloba matky, která také žádala po státu 49 miliónů korun. I jí v minulosti uhradila ČR milión korun. Pozůstalí si nyní mohou podat odvolání.

"Zvážíme jej po domluvě s klienty, kteří se dnešního vyhlášení rozhodnutí neúčastnili," řekla ČTK jejich právní zástupkyně Martina Šamlotová. Částku milión korun za ubití příbuzného coby odškodné považuje za nepřiměřenou. Připomněla, že české soudy přiřkly v minulosti obdobné částky známým lidem, například herci Marku Vašutovi nebo spisovateli Michalu Vieweghovi za zveřejnění nepravdivých informací v bulvárních médiích. "Pokud to pak srovnám s úmrtím souvisejícím s policejní brutalitou, pak milión korun není na místě," uvedla Šamlotová.

Nepřátelská atmosféra

Soudci Jan Sedláček a Pavel Matouš se s tímto argumentem ale neztotožnili. V minulosti každý z nich přisoudil pozůstalým po milionu korun. Tyto verdikty dnes potvrdili.

Poté, co brněnský městský soud přiřkl synovi i matce v minulosti po miliónu korun odškodného, se kauza dostala ke Krajskému soudu v Brně. Ten výši odškodného sice potvrdil, zároveň ale věc vrátil městskému soudu, aby se zabýval tím, zda by odškodné nemohlo být vyšší.

Soudce Sedláček v kauze syna ubitého Vietnamce dospěl k závěru, že nikoli. Nepřihlédl přitom ani k argumentům advokáta cizincova syna Marka Sedláka, který tvrdil, že vláda ČR vytvářela atmosféru nepřátelskou vůči vietnamské komunitě, protože prý v roce 2008 přijala tajné usnesení, kterým chtěla omezit příliv těchto cizinců do země.

Měli ho bít při zatýkání

Celý případ se začal psát v jednom z bytů v brněnské Körnerově ulici. Policii do bytu zavolala mužova přítelkyně s tím, že je agresivní a ničí nábytek. Na místo vyrazila tříčlenná hlídka elitní výjezdové skupiny ve složení Josef Srnký, Jarmil Šimoník a František Jaroš.

Vietnamce, po kterém pásli protidrogoví detektivové, pak měli při zatýkání napadnout a způsobit mu zranění sleziny, kterým po několika hodinách podlehl. Policisté jakýkoli exces při zatýkání odmítli, znalec nebyl schopen říci, kdy ke zranění muže došlo, justice přesto policisty potrestala mnohaletými tresty vězení.

Klíčová svědkyně proti policistům byla právě přítelkyně zemřelého Vietnamce, která se před soudem označila za kamarádku advokáta Sedláka. Právě ten zastupuje pozůstalé ve sporu se státem. Není bez zajímavosti, že před několika lety byl sám odsouzen za napomáhání k nelegálnímu pobytu cizinců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám