Hlavní obsah

Málem umlátil spoluvězně tyčí, dostal dalších devět let vězení

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Devíti lety ve vězení potrestal v úterý Krajský soud v Hradci Králové recidivistu Romana Takáče (50), když ho uznal vinným z pokusu o těžké ublížení na zdraví. Takáč, který si odpykává 12,5 roku ve věznici ve Valdicích, tam loni v květnu napadl železnou tyčí spoluvězně.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Recidivista Roman Takáč si vyslechl trest 9 let vězení.

Článek

Takáč, původně obžalovaný z pokusu o vraždu, u soudu přiznal, že muže napadl. Domníval se totiž, že mu poškozený ukradl peníze. Odmítl ale, že by ho měl v úmyslu zabít. Naopak se prý snažil vyhnout při útoku hlavě. Jeho obhájkyně proto navrhovala, aby byl čin překvalifikován na ublížení na zdraví. S tím se trestní senát neztotožnil.

Vynesený trest je v horní polovině zákonné sazby, která je 5 až 12 let. „Zohlednili jsme jeho předchozí trestnou činnost i skutečnost, že šlo o opakovaný a intenzívní útok těžkou tyčí. Na druhé straně nelze dovodit úmysl obžalovaného poškozeného zabít. Není prokázáno, že by ho napadl přímo do hlavy nebo do obličeje,“ zmínil předseda senátu Miloslav Ježek ve stručném odůvodnění rozsudku.

Přijímám ten trest a vzdávám se práva na odvolání
odsouzený

Připomněl, že žádná ze svědeckých výpovědí tří vězňů, kteří byli útoku v kuřáckém koutku vězeňského pracoviště přítomni, nebyla věrohodná. A pracovník vězeňské služby přišel na místo činu až po útoku.

Kritika posudku

Jasno do případu nevnesl ani znalecký posudek, který byl podle slov soudce značně neurčitý. Až neslaný a nemastný. „Znalec uvedl, že útočník způsobil poškozenému minimálně tři až čtyři rány do těla. A další na obličej, ale ta mohla být způsobena jak tyčí, tak rukou,“ dodal soudce Ježek.

I přesto, že státní zástupkyně Lenka Faltusová navrhovala při právní kvalifikaci pokusu o vraždu trest na spodní hranici výjimečného trestu, s vyneseným verdiktem nebyla nespokojena.

Foto: Policie ČR

Tyč použitá při napadení

„Soud vyhodnotil důkazní situaci správně. Trest odpovídá nové právní kvalifikaci i stupni společenské nebezpečnosti obžalovaného i jeho předchozí trestné činnosti,“ míní státní zástupkyně. Přesto si ponechala lhůtu na podání odvolání. „Počkám na písemné odůvodnění rozsudku,“ vysvětlila Faltusová.

„Přijímám ten trest a vzdávám se práva na odvolání,“ uvedl přímo v soudní síni Takáč. Pokud nabude rozsudek právní moci, dokončí odsouzený nejprve původní trest za pokus o vraždu, teprve poté se mu začne odpočítávat tento.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám