Hlavní obsah

Požár na Rakovnicku se šíří pod zemí, stále s ním bojují desítky hasičů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovník
Aktualizováno

Desítky jednotek hasičů bojují od pondělního odpoledne s požárem lesa u Olešné na Rakovnicku. Plameny už sice na místě vidět není, ale podle hasičů je možné, že se šíří kořeny stromů. Zasaženo je asi 60 hektarů lesa a pole. Příčinou požáru byla závada na kombajnu.

BEZ KOMENTÁŘE: Požár lesa u Chrášťan na RakovnickuVideo: Novinky

 
Článek

Událost byla hlášena v pondělí po 16.30. Hasiči vyhlásili nejvyšší stupeň poplachu, zasažené území rozdělili na čtyři úseky a přivolali na pomoc kolegy z dalších čtyř krajů. Mluvčí hasičů Petr Svoboda v úterý kolem sedmé ranní uvedl, že u Olešné zasahuje 46 jednotek, z toho 22 profesionálních a 24 dobrovolných. Mají na místě 65 cisteren.

Foto: HZS Středočeského kraje

Při hašení pomáhá i vrtulník

„Doteď nebyl požár lokalizován. Viditelně se nešíří, ale jak je to v tom kořenovém systému, tak se lokalizace dává vždycky později," informoval mluvčí hasičů Petr Svoboda.

Foto: Mapy.cz

Les hoří u Olešné na Rakovnicku

Kolem sedmé hodiny se zasahující hasiči vystřídali a mají v plánu letecký průzkum. Příčinou byla podle mluvčího mechanická závada na kombajnu. „Zřejmě se dostal nějaký cizí předmět do žací lišty kombajnu, vznikla jiskra a začalo hořet pole a následně les," dodal.

Podle informací z místa hasiči čerpali vodu z několik kilometrů vzdáleného rybníka pomocí velkokapacitního čerpadla, vodu na požářiště pak vozily desítky cisteren.

Foto: HZS Středočeského kraje

Hasiči se na místě požáru potýkají i s prachem

Ve Středočeském kraji se kvůli dlouhotrvajícímu suchu nesmějí rozdělávat ohně. Platí zákaz kouření a rozdělávání otevřeného ohně na místech, kde se plameny mohou rozšířit, zákaz pálení suché trávy, plevele či větví na volném prostranství, zejména v blízkosti porostů a polí s obilovinami či pícninami, a klestí a kůry v lesích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám