Hlavní obsah

Zavraždil svou tetu jen kvůli velké chuti na slivovici, dostal 17 let vězení

– Zlín
Právo, Aleš Fuksa

Na sedmnáct let poslal v pondělí pětatřicetiletého Michala Švancaru do vězení Krajský soud ve Zlíně. Muž letos v únoru zaútočil na svou třiašedesátiletou tetu, která mu ve sklepě nechtěla dát svou slivovici.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Michal Švancara u Krajského soudu ve Zlíně.

Článek

Švancara, který bydlel v bytě tety spolu se svým bratrem, chodil do sklepa na pálenku často, ale tajně. V únoru ho však žena přistihla a alkohol mu nechtěla dát, protože si jej údajně šetřila na svatbu svých vnoučat. Muž na to ve stavu opilosti a opojení z marihuany zareagoval po svém.

Ženě ve sklepě uštědřil nejméně šest velmi silných ran pěstí do obličeje, až jí zlomil kůstky kolem oka. Když se svalila na zem, slyšel kroky sousedů směřujících do sklepení, v afektu proto na ženu skočil a začal ji rdousit. Druhou rukou jí ucpal ústa, aby nemohla křičet. Žena podle soudce Radomíra Koudely prožila mnohaminutové fyzické i psychické trauma, po kterém zemřela.

„Byla to velmi dlouhá a sužující smrt. Vražda kvůli nicotné pohnutce, nevelkému množství slivovice. Došlo k úplně zbytečně smrti osoby, která se mnoho let starala o oba bratry, poskytovala jim přístřeší, stravu a lásku. O to je to skutek hrůznější,“ dodal v odůvodnění předseda senátu Radomír Koudela.

Mladík si následně odnesl slivovici do bytu, kde vypil zřejmě dva litry ze čtyřlitrového demižonu, než jej večer objevil jeho bratr. Na otázku, kde je teta, mu vrah odpověděl, že je ve sklepě a že ji zabil. Útočníkův bratr posléze vyšel z bytu ven a obvolával policii a rodinu.

Proti rozsudku se neodvolá

Jakmile policisté otevřeli byt, na chodbě už na ně číhal schovaný útočník s nožem. „Vytasili jsme zbraně a namířili na něj. Oslovili jsme jej, ať nůž odloží. Šel ale dál proti nám,“ přiblížil jeden ze zasahujících policistů.

Dva policisté šli dva metry před agresorem zpět na schodiště. „Ve chvíli, kdy chtěl zaútočit, jsem namířil zbraň vedle jeho levého lýtka,“ pokračoval policista. Vrah ale ve stavu opilosti na výstřel nereagoval a směrem k policistům před svým dalším útokem naopak řekl: „Já jsem váš stvořitel, ty střílíš proti svému stvořiteli?“

Poté už policista na nic nečekal a útočníka dvakrát střelil do stehna. „Au, tohle fakt bolelo,“ řekl po dvou ranách postřelený muž.

Krajský soud ve Zlíně Švancaru poslal za mříže nejen za vraždu, ale i za násilí proti úřední osobě. Proti rozsudku obžalovaný nic nenamítal, stejně jako státní zástupce. Rozsudek je proto pravomocný. „ Odvolávat proti rozsudku se nebudu,“ dodal krátce u soudu Švancara.

Reklama

Výběr článků

Načítám