Hlavní obsah

Seniorovi na výletě na Šumavě zkolabovalo srdce, zemřel v sanitce

Šumava

Seniorovi, který jezdil na horském kole, selhalo v sobotu srdce na výletě kolem Schwarzenberského kanálu na Šumavě. Muž zemřel i přes veškerou snahu záchranářů v sanitce, informoval Novinky mluvčí horské služby Radek Zeman.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Sedmasedmdesátiletému muži se udělalo nevolno na výletě, který by se podle horských záchranářů dal vzhledem k jeho věku charakterizovat jako nepříliš namáhavý.

„Když jsem přijel, zjistil jsem po vyšetření, že pán je v pořádku, má jen lehce zvýšený krevní tlak. Nikdy se podle našich informací se srdcem neléčil, nicméně vzhledem k jeho věku a panujícímu teplému počasí jsme ho naložili do našeho vozidla,“ uvedl záchranář Vladimír Čeřovský.

Záchranáři chtěli 77letého muže převézt do nedaleké chalupy. Během cesty se mu však přitížilo a byla přivolána sanitka. Pacient do ní ještě sám přestoupil.

„Během asi dvou minut mne ale zdravotník požádal o pomoc se srdeční masáží s tím, že pán má zástavu,“ dodal Čeřovský. Záchranáři použili i několik výbojů z defibrilátoru. Pokusy o záchranu života byly marné a přivolaný lékař nakonec konstatoval smrt.

Vrtulník letěl pro staršího cyklistu

U podobného případ, ovšem ne s tragickým koncem, zasahovali horští záchranáři také v pátek v Šumavském dvoře pod vrchem Pancíř. Sedmdesátiletý muž na elektrickém kole tam měl problémy se srdcem, a proto k němu vyjela sanitka i lékařka, která rozhodla o přivolání vrtulníku záchranné služby. Pacienta pak převezl do nemocnice.

„Na Šumavě v těchto dnech panuje teplé počasí, které svádí k delším a náročnějším túrám či vyjížďkám na kole. Často ovšem dochází k přecenění sil či naplánování náročnějšího výletu, než by dovolil aktuální zdravotní stav,“ uzavřel Michal Janďura, náčelník Horské služby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám