Hlavní obsah

Z uprchlického zařízení v Bělé pod Bezdězem se pokusilo utéct padesát migrantů

• Aktualizováno

Zhruba 50 až 60 běženců se ve čtvrtek pokusilo utéct z uprchlického zařízení v Bělé pod Bezdězem. Poškodili dvě branky, mimo vyhrazený pozemek se však nedostali. České televizi to sdělil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Na místo byly vyslány desítky policistů z Prahy a odstartoval i policejní vrtulník. Podle informací ČT se situaci podařilo dostat pod kontrolu.

Z uprchlického zařízení v Bělé pod Bezdězem se pokusilo utéct padesát migrantůVideo: Novinky

 
Článek

"Ti lidé se postupně vrací na ubikace, budeme s nimi jednat, o co šlo. Předpokládám, že chtěli vznést nějaké požadavky, případně se dostat ven z toho zařízení, což se jim nepovedlo," uvedl Chovanec.

Podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové se běženci vzbouřili proti svému zajištění v táboře v prostoru pro vycházky. "Dožadovali se propuštění na svobodu. Vytrhli dvě branky, ale nepodařilo se jim poškodit oplocení areálu, takže nedošlo k žádnému útěku žádného z cizinců," řekla. Než přijely policejní posily z Prahy, situace už byla vyřešená.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Různé formy protestu v podobných zařízeních jsou podle Rendlové běžné. Běženci například drží hladovky nebo se snaží sebepoškozovat, protože v táboře nechtějí být a nechtějí být eskortováni zpět do země, ze které uprchli.

Navýšení kapacit

Zařízení pro zajištění cizinců v Bělé pod Bezdězem má kapacitu 270 lůžek. Slouží k zajištění cizinců, kterým cizinecká policie vydala rozhodnutí o správním vyhoštění a o zajištění. Vzniklo počátkem 90. let v objektech, které předtím používala sovětská armáda.

Vláda v polovině července rozhodla, že kapacita střediska bude kvůli současné uprchlické krizi navýšena. Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra už dříve řekla, že do konce roku 2016 by v něm mělo být přibližně 400 míst.

Vláda také v minulých dnech schválila otevření detenčních ústavů pro uprchlíky v Balkové na Plzeňsku a ve Vyšních Lhotách na Frýdecko-Místecku. Nabídnout by měly stovky míst. Česko by mělo podle unijní dohody přijmout 1500 legálních migrantů. Těch nelegálních očekává Chovanec příští rok až sedm tisíc. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám