Hlavní obsah

Soudce Havlín jde za úplatky na 6,5 roku za mříže

Právo, Radek Plavecký
Kladno
Aktualizováno

Okresní soud v Kladně poslal ve čtvrtek na 6,5 roku do vězení bývalého soudce z Prahy Ondřeje Havlína, obžalovaného z korupce a nedovoleného ozbrojování. Na lavici obžalovaných posadila Havlína vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová, podle které ovlivňoval řízení pachatelů trestné činnosti. Havlín má také zaplatit 350 tisíc korun. Dalších šest lidí, zejména z justiční oblasti, dostalo nižší tresty.

Foto: rap, Právo

Ondřej Havlín

Článek

Spolu s Havlínem jsou  z korupce také obžalováni například advokát Karel Matějka a Boris Štefl, pražský státní zástupce František Fiala nebo podnikatel Jaroslav Kříž a další dva muži –  Ludvík Sýkora a Gejza Berky. Vynesení rozsudku se zúčastnili jen Sýkora a Štefl, ostatní se omluvili. Rozsudek není pravomocný.

ObžalovanýTrest
Ondřej Havlín6,5 roku vězení
František Fiala3 roky a 10 měsíců vězení
Ludvík Sýkora2 roky vězení
Jaroslav Kříž10 měsíců vězení
Boris Štefl4 roky podmínka
Gejza Berky3 roky podmínka
Karel Matějka2 roky podmínka

Havlín podle obžaloby za úplatky vyjednával pro provinilce, kteří například řídili v opilosti, co nejnižší tresty. Za to dostal tisícové až desetitisícové částky.

Nebudu vypovídat,“ řekl během procesu Havlín a předal soudci Petru Sedlaříkovi obecnou lékařskou zprávu o svém zdravotním stavu a brzy nato odešel ze soudní síně. Výpověď odmítl také Jaroslav Kříž obžalovaný z nepřímého úplatkářství.

Fiala: Styděl se přede mnou

Většina obžalovaných vinu popírala,  při výslechu na policii se přiznali jen Havlín a advokát Matějka, který Havlínovi předal obálku s padesáti tisíci od Kříže. O tom svědčí videozáznam pořízený přímo v kanceláři Havlína v budově soudu v Praze 2.

V případu sehrál důležitou roli i státní zástupce pro Prahu 2 František Fiala, kterého Havlín v souvislosti s tímto případem kontaktoval a podle výpovědi Havlína mu část peněz předal.

Fiala to ale popírá a uvedl, že důvod, proč se Havlín odmítl zúčastnit veřejného jednání u soudu, je to, že by se styděl zopakovat svá slova o předání části úplatku přímo před ním. Fiala byl obžalován ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám