Hlavní obsah

Vrah dvouměsíční dcery neuspěl ani se sedmým pokusem obnovit řízení

Novinky, bad
Praha

Ani posedmé se nepodařilo 43letému muži dosáhnout obnovy řízení v případě smrti své dcery. Muž byl před osmi lety odsouzen za vraždu na dvanáct let do vězení a od té doby se stále snaží přinášet další důkazy o své nevině. Stejně jako ve všech minulých případech i ve čtvrtek Městský soud v Praze důkazy zamítl jako nadbytečné.

Foto: Novinky/Právo

Ilustrační foto

Článek

Muž, který si odpykává trest v mírovské věznici, navrhl prostřednictvím svého advokáta soudu, aby vyslechl několik svědků, kteří by prý mohli lépe dokreslit jeho povahové vlastnosti. Jde například o jeho rodiče, bývalou partnerku nebo sousedy. Dále chtěl také nechat vypracovat nový posudek z psychologie a psychiatrie na svou bývalou manželku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Odsouzený ve svém návrhu rekapituluje výtky hodnocení provedených důkazů a domáhá se výslechu osob, které již byly ve věci slyšeny,“ uvedl soudce Tomáš Durdík s tím, že nebyly shledány důvody k obnově řízení. Předložené důkazy nejsou podle Durdíka pro soud ničím novým.

„Odsouzený není schopen unést tuto právní kvalifikaci a snaží se vyvinit nebo zmírnit předmětnou právní kvalifikaci,“ dodal Durdík.

Odsouzený si proti čtvrtečnímu rozhodnutí rovnou podal stížnost, a věc tak bude řešit Vrchní soud v Praze.

Vrah byl nejprve v roce 2006 nepravomocně odsouzen na deset let za ublížení na zdraví s následkem smrti, po podaném odvolání ale odvolací soud poslal muže na dvanáct let do vězení, když čin překvalifikoval na vraždu.

Několik různých verzí

Podle pravomocného rozsudku rozbil v roce 2004 dvouměsíční dceři opakovanými údery hlavu a těžce poškodil mozek. Dívka zemřela po týdnu v nemocnici.

Nejdříve tvrdil, že mu dcera vyklouzla asi z metrové výšky z rukou při koupání. Při dopadu prý narazila na vodovodní baterii. Proto ho policie nejdříve obvinila z ublížení na zdraví. Pak výpověď změnil a tvrdil, že na dívku spadla dětská hrazda. Ve třetí verzi uvedl, že smrtelná zranění dívce způsobila dóza, kterou na ni zvrhla sestra.

Při dalším popisu tragických událostí měl s dívkou točit nad hlavou, přičemž jí hlavičkou zavadil o zárubeň dveří. Znalci však smetli všechny uvedené verze případu pod stůl. Podle nich utrpěla dívenka smrtelná zranění po úderech pěstí nebo dlaní.

Reklama

Související témata:

Související články

Za smrt dvouměsíční dcery dostal deset let

Pražský městský soud uznal v pondělí Patrika Ročka vinným z předloňské smrti jeho dvouměsíční dcery. Ve vězení s ostrahou stráví deset let. Soudy již dříve...

Výběr článků

Načítám