Hlavní obsah

Kriminalisté možná znají totožnost atentátníka

Právo, Tomáš Urban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie se zřejmě v blízké době obrátí na média o pomoc při pátrání po atentátníkovi. To naznačuje, že kriminalisté už s největší pravděpodobností znají jeho totožnost. "Případ v pátek převzal od pražské kriminálky útvar pro odhalování organizovaného zločinu," řekla Lucie Uhlířová z tiskového oddělení policejního prezidia.

Článek

Nájemný zabiják z izraelského podsvětí, který se v neděli před více než týdnem pokusil zavraždit pomocí granátu Assafa Abutbula, izraelského majitele kasina v ulici Na Příkopech v samotném centru Prahy, přespával s největší pravděpodobností v opuštěném domě v Liliové ulici číslo 8.

"Našli jsme tam už v úterý před týdnem stejný granát, jaký byl použit při pokusu o atentát, pistoli a paruku. V podstatě je jisté, že dům sloužil jako úkryt nájemnému vrahovi. Nemusel tam však bydlet, mohlo jít o základnu, kde měl uloženy zbraně a chodil se tam převlékat. Jinak mohl klidně zůstávat v hotelu," řekl Právu pražský kriminalista, který nechtěl být jmenován.

"My to nebudeme zatím nijak komentovat. Pan náměstek policejního prezidenta Jaroslav Macháně, který tuto informaci v médiích potvrdil, je na dovolené a na prezidiu bylo rozhodnuto, že se tiskové oddělení k jeho výrokům nebude vyjadřovat," sdělila Právu Uhlířová. Záhadou je, jak se muž do domu dostal. Mohutná vrata jsou zamčená, musel by tedy mít k dispozici zřejmě klíč. "Podívejte, nejsou tam žádné bezpečnostní zámky, zkušený chlápek z podsvětí odemkne běžný zámek během pěti vteřin," vysvětlil kriminalista.

S domem sousedí menší hotel U krále Jiřího. "Moc vám toho neřeknu. V úterý to tady ale vypadalo podle kolegy, který sloužil, jako při policejních manévrech. Mě se však už nikdo o den později na nic neptal," řekla recepční z hotelu.

Podle izraelského tisku stojí za pokusem o vraždu bezesporu rodina Abergilů. Abutbulové jsou Židé alžírského původu, Abergilové pocházejí z Tuniska. Oba rodinné klany spolu už dlouhá léta soupeří o ovládnutí hazardu a používají všechny možné metody, vraždy nevyjímaje. Před dvěma lety vrah zastřelil v Praze Felixe Abutbula, údajného krále podsvětí z Netanji.

Z nemocnice domů se v úterý vrátí poslední žena zraněná při výbuchu před kasinem. "Je už celkově zdravotně v pořádku," uvedl pro ČTK náměstek ředitele Všeobecné fakultní nemocnice primář Jan Bříza. Po výbuchu granátu sanitky transportovaly do čtyř pražských nemocnic 18 lidí, šestnáct cizinců a dvě Češky. Všechna zranění byla naštěstí lehká, v nemocnici zůstali jen tři postižení - Američan, Brit a Češka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám