Hlavní obsah

Znásilnil nezletilou příbuznou, dostal pět let vězení

Právo, pem
Olomouc

Na pět let za mříže poslal v pondělí senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě 58letého ženatého muže z Bruntálska. Podle verdiktu předloni v červenci v jedné obci na Olomoucku znásilnil nezletilou dívku, dceru svého bratrance. Hrozilo mu až 12 let vězení. Musí také na ochrannou psychiatrickou a psychologickou léčbu.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Trest na samé spodní hranici zákonné sazby jsme uložili s ohledem na způsob provedení žalovaného jednání a také proto, že podle znalců má obžalovaný výrazně snížené ovládací a rozpoznávací schopnosti,“ řekl Právu předseda senátu olomouckého KS Vladimír Hendrych.

Vše se událo pozdě v noci. Násilník v podnapilém stavu svou tehdy dvanáctiletou příbuznou zalehl na posteli v pokoji domu. Přes její odpor a prosby ji mimo jiné osahával po těle, olizoval jí prsa a snažil se o soulož. Dívce měl také vyhrožovat zabitím a vyvražděním její rodiny.

Nezletilá utrpěla v důsledku jeho jednání posttraumatickou stresovou poruchu, je narušena její spánková aktivita a provázejí ji děsivé sny.

Nic si nepamatuje

Dosud soudem netrestaný muž, který víc než dvacet let pracoval u bezpečnostní agentury, tvrdil, že si nepamatuje, že by udělal to, z čeho je obžalován.

Připustil však, že u příbuzných, které navštěvoval několikrát ročně, se ten den popíjelo od oběda. Pamatuje si ale jen to, jak ho vzbudila policie.

„Já bych po takovém činu, z něhož jsem obžalován, neusnul,“ uvedl už dříve u soudu. Dodal, že si není jistý, zda žalovaný skutek spáchal.

„Nemohu říci ani tak, ani tak,“ tvrdil obžalovaný a také přiznal, že se zhruba desetkrát do měsíce opije a někdy „se to zvrhne“.

Reklama

Výběr článků

Načítám