Hlavní obsah

Kontrola v Praze odhalila 67 nelegálních herních automatů

Praha

Osm nelegálních heren s 67 automaty odhalila v posledních týdnech kontrola ministerstva financí a Celní správy v Praze. V dalších pěti podnicích bylo 34 takzvaných kvízomatů. Provozovatelům hrozí za porušení zákona až desetimiliónová pokuta.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Černé herny podle ministerstva financí vznikají hlavně v místech, kde byly dříve legálně provozovány hazardní hry. Poté, co jim bylo povolení na základě obecně závazné vyhlášky zrušeno, změnily se některé herny v uzavřené podniky provozované pod záštitou spolků, do nichž mají přístup pouze jejich členové.

Registrace však byla podle ministerstva pouze formální a informace v přihlášce nikdo nekontroloval. "Automaty v herně provozované spolkem nejsou povoleny ani ministerstvem financí ani obcí. Tyto spolky rovněž nemají udělenou licenci k provozování sázkových her," informoval mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

Kontrola takové podniky odhalila na území Prahy 2, 3 a 12. Důkazy o nelegální činnosti ministerstvo průběžně předává policii, provozovatelům hazardních her bez povolení hrozí jeden až tři roky vězení. Stejný postih se týká i takzvaných kvízomatů. U těch navíc kvůli porušení zákona o loteriích hrozí také pokuta až deset miliónů korun.

Automaty zůstaly provozovatelům

Herní automaty zatím zůstaly v provozovnách, protože ministerstvo ani Celní správa nemá pravomoci je odebrat. „Pravomocí k odnětí věci důležité pro trestní řízení disponují orgány činné v trestním řízení. Současně platný zákon o loteriích umožňuje správnímu orgánu jen omezený okruh sankcí, a to vždy pouze formou finančního postihu,” vysvětlil mluvčí.

Ministerstvo proto připravilo zákon, který by rozšířil pravomoci Celní správy. „Podle návrhu zákona o hazardních hrách bude Celní správa oprávněna rozhodnout o propadnutí věci, např. technického herního zařízení, jehož prostřednictvím jsou nezákonně provozovány hazardní hry,” uzavřel Žurovec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám