Hlavní obsah

Muž se vzorkem DNA číslo 1002 dostal za vraždu a znásilnění v Rumburku 22 let

– Ústí nad Labem • Aktualizováno
Právo, Aleš Pelikán

Trest ve výši 22 let vězení se zvýšenou ostrahou dostal v pondělí u Krajského soudu v Ústí nad Labem 29letý Zdeněk Strelecký, který měl loni na konci června zavraždit a znásilnit v Rumburku na Děčínsku 27letou ženu. Pachatele odhalil největší plošný screening DNA v historii policie. Rozsudek zatím není pravomocný. Jak Strelecký, tak státní zástupkyně si ponechali lhůtu na odvolání.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Zdeněk Strelecký u Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

Podle znalců Strelecký trpí sexuální deviací s prvky útočného sadismu, i proto mu soud nařídil ochranné sexuologické léčení ústavní formou.

Žena se loni 28. června vydala na procházku, před deštěm se schovala pod strom u Pivovarského rybníka. Shodou nešťastných okolností měl stejný nápad Strelecký. Mezi mladými lidmi došlo podle obžaloby k incidentu. Strelecký svou oběť povalil a zardousil, pak ji vysvlékl donaha a znásilnil. Žena zemřela v důsledku udušení. „Rdoušení nemělo žádný jiný smysl, než zabránit odporu poškozené,“ řekl předseda senátu Jiří Bednář.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Je mi to velice líto, vůbec nevím, jak se to mohlo stát.
odsouzený

Obžalovaný poté bezvládné tělo odtáhl do křoví zhruba 40 metrů od místa napadení, otočil ho obličejem dolů a zaházel natrhanou trávou. Tělo oběti našli policisté o dva dny později při rozsáhlé pátrací akci.

Strelecký před soudem odmítl vypovídat. Soud nejprve přehrál záznam z prověrky jeho první výpovědi z konce letošního ledna. Obžalovaný na místě činu kriminalistům popsal, že mezi ním a obětí se u rybníka strhla potyčka. Sexuální kontakt tehdy rezolutně popřel. Při poslední výpovědi během přípravného řízení v květnu se ale přiznal i ke znásilnění. Při svém závěrečném slově svého činu politoval. „Je mi to velice líto, vůbec nevím, jak se to mohlo stát,“ uvedl.

Podle soudu nelze Streleckého doznání přeceňovat. Přiznal se, až když proti němu byla řada usvědčujících důkazů. Naopak soud přistoupil k zvýšení horní hranice sazby, která je v případě vraždy 20 let, „Základní sazba je nedostatečná, je osobou, která již byla trestána pro zvlášť závažný zločin,“ uvedl soudce Bednář.

Strelecký byl v minulosti trestán za loupež. Společně se svým známým jako dvacetiletý brutálně napadl dvojici starších bratrů z Německa. Jeden z mužů utrpěl nevratné poškození oka. Krajský soud Streleckého tehdy potrestal šesti lety vězení. Nynější čin spáchal v době podmínečného propuštění.

Plošný odběr DNA

Obžalovaný již dříve kriminalistům řekl, že si krátce před činem píchl do žíly dávku pervitinu. Ženu prý nejprve minul, pak se vrátil a zeptal se jí, jestli nemá cigaretu. Prý začala křičet a dala mu i facku. V šarvátce se prý přestal ovládat, začal ženu škrtit, což ho prý natolik sexuálně vzrušilo, že ji znásilnil.

Podle státní zástupkyně Zdeňky Chromé ale žádné důkazy nenasvědčují, že by v té době zneužíval pervitin.

Obhájce obžalovaného tvrdil, že za činem byla právě nezvládnutá závislost, s níž se Strelecký léčil. Podle soudu si pervitin aplikoval vědomě a věděl, jak na něj působí, proto to nelze považovat za polehčující okolnost.

Kriminalisté při pátrání po vrahovi dlouho tápali. Po několika měsících proto přistoupili k plošnému screeningu DNA mladých mužů z okolí. Vzorků sebrali na patnáct stovek a porovnávali je s biologickými stopami nalezenými na těle oběti. Vzorky zpracovával Kriminalistický ústav a shodu se zajištěnými stopami našli experti u vzorku s číslem 1002.

Anketa

Má policie vaši DNA?
ano
4 %
ne, ale otisky prstů ano
17,9 %
nemá ani DNA, ani otisky prstů
65 %
nevím
13,1 %
Celkem hlasovalo 1630 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám