Hlavní obsah

Rath do vězení nakonec nenastoupí. Uteče, tvrdí žalobce

Právo, Barbora Janáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žalobce středočeského krajského státního zastupitelství Petr Jirát cítí po vynesení rozsudku nad bývalým středočeským hejtmanem Davidem Rathem úlevu. Obává se ale, že expolitik nakonec do vězení nenastoupí.

Foto: Petr Horník, Právo

Státní zástupce Petr Jirát

Článek

„Já si nemyslím, že by utekl hned, ale v okamžiku, kdy by došlo k pravomocnému odsuzujícímu rozsudku. Pak jsem přesvědčen o tom, a vycházím z povahy doktora Ratha a z určitých indicií z přípravného řízení z odposlechu, kde on hovořil o tom, kde všude má mít nějaký majetek ukrytý, že skutečně není v povaze doktora Ratha, aby nastoupil výkon trestu,“ řekl Právu státní zástupce.

„Myslím si, že si hlavního líčení užíval a bude si užívat i to odvolací, protože mu ještě nehrozí nástup výkonu trestu,“ vysvětlil Jirát. Pokud by ovšem měl být Rath pravomocně odsouzen, tak podle Jiráta už u něj útěk hrozí. „Já jsem přesvědčen o tom, že nenastoupí,“ zdůraznil.

Sám Rath už ve čtvrtek pro Právo odmítl, že by chtěl utéct. Podle svých slov ani nemá kam.

Exhejtmanovi nyní vazba nehrozí, protože byl vyhlášen rozsudek v první instanci, proti němuž se odvolal. Znovu o případné vazbě bude moct uvažovat až odvolací soud, pokud by například Rath obstruoval a k soudu opakovaně nechodil.

Dovolená podle Ratha

Dosavadní Rathův žalobce už nicméně u odvolacího řízení Vrchního soudu v Praze nebude, protože u tohoto soudu bude exhejtmana žalovat tamní státní zástupce. Sám Jirát by se ale podle svých slov zřejmě přišel na odvolací řízení soukromě podívat.

O Rathově další obhajobě má přitom Jirát již teď vlastní představu. „Doktor Rath tam, předpokládám, bude říkat to, co už opakoval u soudu prvního stupně, tedy že všechno bylo nezákonné, takže na to se ani nebude muset moc připravovat,“ nechal se slyšet.

Proti rozsudku, který Ratha poslal zatím nepravomocně na 8,5 roku do vězení a uložil mu propadnutí majetku ve výši 21 miliónů korun, ještě státní zástupce zvažuje odvolání, a to především kvůli vedlejším trestům, které soud Rathovi udělil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý středočeský hejtman a poslanec David Rath

Jirátovi např. vadí, že Rath neodešel s trestem zákazu činnosti ani s propadnutím majetku tak, jak to žalobce navrhoval. Nejprve si ale Jirát chce prostudovat písemné vyhotovení rozsudku.

Žalobce přitom dosavadní řízení s Rathem označil jako tříleté martyrium a jeho konec za úlevu. „Byla to úleva zejména v tom, že se podařilo prokázat obžalobu, že se mi podařilo přesvědčit soud důkazy o vině doktora Ratha,“ sdělil Jirát.

Zároveň přiblížil, že kvůli zdlouhavému procesu s Rathem musel přesouvat své další pracovní povinnosti. „Záleželo to vždy na tom, jestli se doktor Rath dostavil k soudu nebo ne, jestli bylo odročeno nebo nebylo odročeno,“ popsal uplynulé dva roky u soudu Jirát s tím, že procesu přizpůsoboval i svou dovolenou.

Rathovy výroky o politickém procesu, který proti němu zkonstruovala skupina „nové justice“, pak Jirát označil „za blábol“ a jakoukoliv objednávku nebo tlaky v tomto směru vyloučil. „Je to naprosto jednoduché, to není o politice, ale o politikovi, který zkrátka páchal obrovskou korupci bez skrupulí,“ shrnul Jirát.

Anketa

Myslíte si, že David Rath nastoupí do vězení a odpyká si uložený trest?
Trest si odpyká
21,1 %
Ne, zmizí v zahraničí
78,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2530 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám