Hlavní obsah

Rath dostal osm a půl roku vězení a přišel o zabavený majetek

Aktualizováno

Středočeský krajský soud poslal ve čtvrtek bývalého hejtmana a poslance Davida Ratha na osm a půl roku do vězení. Spoluobžalovaná podnikatelka Lucia Novanská dostala pětiletý trest. Ani jeden se čtvrtečního jednání soudu nezúčastnil. Oba ale souhlasili s jednáním v jejich nepřítomnosti. Pokud by totiž jeden z nich nesouhlasil s vyhlášením verdiktu ve své nepřítomnosti, nebylo by možné rozsudek vynést.

Obhájkyně Davida Ratha po vynesení rozsudkuVideo: Novinky

 
Článek

Rathova advokátka Marcela Ondřejová se proti rozsudku odvolala. Stejně tak učinila i obhájkyně Novanské Barbora Barcalová. Státní zástupce Petr Jirát se nevyjádřil.

Soud Ratha odsoudil za přijetí úplatku ve výši 16 miliónů korun. Dalších šest z celkově slíbených 22 miliónů už Rath podle soudu převzít nestihl. Právě o 22 miliónů má Rath podle zatím nepravomocného rozsudku přijít. Jedná se o 8,6 miliónu korun zajištěných při domovní prohlídce, 44 500 eur (asi 1,2 miliónu korun), 5 miliónů z jeho bankovního účtu a 7 miliónů v krabici od vína zabavené při zadržení.

Novanská si má pak podle verdiktu odsedět pět let za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů Evropské unie. Zároveň dostala peněžitý trest ve výši půl miliónu korun a pětiletý zákaz činnosti ve statutárním orgánu společnosti.

„Obžalovaný MUDr. Rath si nechal v souvislosti s realizací veřejných zakázek vědomě slíbit úplatek ve výši 22, 011 korun a lze bezesporu uzavřít, že skutečně částku 16 miliónů skutečně převzal. A je irelevantní jestli si prostředky si ponechal pro sebe, někam je investoval, někomu je věnoval nebo si kupoval určitý vliv v nějaké politické straně,“ konstatoval Pacovský a zdůraznil, že se v žádném případě nejedná o jakékoliv exemplární potrestání.

V Rathově případě je uložený trest přesně v polovině trestní sazby, Novanské soud uložil trest na samé spodní hranici.

„Máme za to, že lze konstatovat, že klíčovou roli v trestné činnosti jednoznačně hráli manželé Kottovi a obžalovaný David Rath,“ prohlásil soudce Robert Pacovský. Podle něj mezi nimi panovala určitá dělba práce. Co se týče staveb, tu měla na starosti Kateřina Pancová (nyní Kottová), vybavení nemocnic zase Petr Kott. „Rath stál poněkud rafinovaně v pozadí a žádnou konkrétní činnost, kterou by bylo vidět zvenčí, nevyvíjel,“ dodal Pacovský.

Foto: Petr Hloušek, Právo

David Rath přichází na jedno ze stání k soudu.

Pacovský dále obhajoval použité důkazy a způsob jejich pořizování. „Nemáme za to, že by byl nějakým způsobem porušován trestní řád ani porušování práv obžalovaných,“ komentoval námitky obhajoby proti důkazům předsedající soudce. Ty se točily zejména kolem údajné nesrozumitelnosti záznamů z prostorových odposlechů a rozdíly mezi výpověďmi spolupracující obviněné podnikatelky Ivany Salačové.

„Soud vycházel pouze z těch odposlechů, které má za bezpečně jisté, co je obsahem hovoru. Prostředí jednací místnosti je dramaticky rozdílné proti podmínkám, ve kterých měli možnost se seznámit členové senátu při svém rozhodování,“ vysvětlit Pacovský, jak přistupovali k odposlechům.

Co se týče výpovědi Salačové, tu má soud za úplnou a pravdivou. Určité rozdíly ve výpovědích vysvětlila Salačová tím, že na začátku trestního řízení neměla v úmyslu s orgány činnými v trestním řízení spolupracovat. „Není to však osamocený, izolovaný, usvědčující důkaz,“ uvedl Pacovský s tím, že její výpovědi korespondují s dalšími důkazy ve věci.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Soudce Robert Pacovský vynáší verdikt.

Žalobce je vcelku spokojený

Rathovi hrozilo až 12 let vězení, žalobce Petr Jirát navrhl nejméně devět let a propadnutí majetku.

Podle obžaloby měl inkasovat celkem 16 miliónů na úplatcích za zakázky ve středních Čechách, další milióny už nestihl převzít. Kromě zmanipulované zakázky na rekonstrukci zámku v Buštěhradu mělo jít také o vybavení nemocnic v Kolíně, Kladně a v Mladé Boleslavi.

Obviněný exhejtman má na 16.00 chystat tiskovou konferenci v Hostivici, kde žije a působí jako lékař.

Novanské, která podle obžaloby organizovala údajně ovlivněné soutěže o veřejné zakázky, hrozilo až deset let vězení. Jirát pro ni navrhl pět až šest let a peněžitý trest milión korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Spoluobžalovaná Lucia Novanská

Jirát je podle svých slov s tresty víceméně spokojen, zváží ale případně odvolání, protože navrhoval Rathovi zabavit veškerý majetek, nikoliv pouze finanční hotovost.

Další tresty padly už dříve

Podle žalobce spočívala Rathova role v tom, že schvaloval, jaké materiály k veřejným zakázkám byly předkládány radě Středočeského kraje. „Doktor Rath věděl o tom, jaké zakázky budou realizovány, a sám rozhodoval o tom, kdo kterou zakázku dostane, a za to bral úplatky,“ má jasno žalobce Petr Jirát.

Novanská pak měla organizovat manipulaci s jednotlivými tendry. „Role obžalované Novanské spočívala v tom, že umožnila soutěžiteli upravit si zadávací dokumentaci tak, aby vybranému soutěžiteli vyhovovala,“ řekl Jirát.

Případ Ratha a Novanské vyloučil Pacovský letos v zimě, z původně jedenáctičlenné skupiny obžalovaných, k samostatnému projednání. Učinil tak, aby zdlouhavý proces urychlil. Novanská měnila advokáty, Rath měl prý zdravotní problémy, ale trval na své přítomnosti u soudu, který tak nemohl pokračovat.

Případ provázely také Rathovy výpady proti soudci Pacovskému. Několikrát podal námitku o podjatosti soudce, chtěl si najmout jeho strýce jako advokáta nebo naposledy při své dvanáctihodinové závěrečné řeči si nechal donést starou fotografii Pacovského, na které soudce spí s lahví piva.

Zbylých devět obžalovaných odsoudil senát krajského soudu zatím nepravomocně v dubnu tohoto roku. Nejpřísnější – devítiletý – trest tehdy dostali dva ze tří údajných organizátorů machinací se zakázkami, manželé Kottovi. Všichni, kromě spolupracující obviněné podnikatelky Ivany Salačové, která se rozhodla vypovídat, se proti rozsudku odvolali. Případ tak putuje k Vrchnímu soudu v Praze.

Anketa

Je trest pro Davida Ratha 8,5 roku vězení a propadnutí zabaveného majetku adekvátní?
Ano
70,5 %
Ne
29,5 %
Celkem hlasovalo 16573 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Rath si poprvé vyslechne rozsudek

Přesně 800 dnů uplyne ve čtvrtek, kdy bude vynesen rozsudek v kauze bývalého středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha (49), ode dne jeho zatčení. Jakkoli je...

Výběr článků

Načítám