Hlavní obsah

Policisté objevili po 19 letech obraz ukradený z výstavy

– Praha • Aktualizováno

Policisté objevili obraz Koupání od Jana Preislera, který patřil k průkopníkům české moderní malby. Obraz za osm miliónů byl před 19 lety ukraden z výstavy. Policie ve středu odvezla obraz do úschovy do Národní galerie.

BEZ KOMENTÁŘE: Převoz obrazu do Národní galerieVideo: Novinky

 
Článek

Začátek případu sahá až do roku 1996, kdy se v budově galerie Hlinsko konala výstava Preislerových děl. Při této příležitosti byl ovšem ukraden obraz Koupání. V té době patřil Národní galerii a měl hodnotu 600 tisíc až milión.

„Obraz byl zaveden do systému odcizených uměleckých děl. Na případu spolupracovali nejen kolegové z Policejního prezídia, ale i z celé republiky. Bylo totiž podezření, že v rámci schengenského prostoru obraz vycestuje mimo naše hranice,“ uvedl pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Po malbě ovšem jako by se zem slehla. To platilo až do letošního roku, kdy kriminalisté zjistili, že má být prodána. „Než se tak stalo, stačili kolegové z kriminálky umělecké dílo zajistit. Obraz byl tak po téměř dvaceti letech vypátrán,“ doplnil chrudimský policejní mluvčí Jiří Tesař.

Podle znaleckého posudku se nynější hodnota obrazu pohybuje mezi sedmi až osmi milióny korun. Kdo obraz v roce 1996 ukradl, je stále předmětem vyšetřování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám