Hlavní obsah

Ohnivé inferno ve Studénce. Nádražím proletěla hořící koule z trosek kamiónu

Právo, Aleš Honus
Studénka
Aktualizováno

Po nárazu pendolina do kamiónu se vzňala nádrž náklaďáku a vlak před sebou tlačil doslova ohnivou kouli. Ta se potom začala řítit nádražím, popsal situaci z místa tragédie ministr dopravy Dan Ťok. Pendolino mělo ve chvíli srážky plnou rychlost a po nehodě pokračovalo ještě půl kilometru, než se mu podařilo nedaleko vlakového nádraží zastavit.

Pendolino před sebou tlačilo hořící trosky kamiónu půl kilometruVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Tragédie si vyžádala dvě oběti, dalších 18 lidí bylo zraněno.

„Bylo to inferno. Podle toho, co jsme na místě viděli, je obrovské štěstí, že těch obětí a zraněných nebylo více,“ řekl ministr.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na přejezdu – místě srážky – zůstala jen kabina nákladního vozu bez podvozku. Motor byl 200 metrů daleko. Zbytky nákladního vozu byly rozmetané po kolejích v délce přes dvě stovky metrů. Vlak dotlačil podvozek s hořícími troskami o půl kilometru dál.

Kvůli ohromnému nárazu museli záchranáři některé cestující z vlaku vystříhávat.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Následky srážky pendolina s kamiónem u Studénky

Neštěstí si vyžádalo dva mrtvé. „Dva muži utrpěli smrtelná zranění, kterým na místě podlehli. První zemřel ještě před příjezdem záchranářů, druhý během zásahu,“ sdělil Novinkám Lukáš Humpl, mluvčí moravskoslezské záchranky.

Dalších šest lidí bylo těžce zraněno, tři z nich byli v kritickém stavu. Osm lidí utrpělo středně těžká nebo lehčí zranění. „Záchranáři u pacientů ošetřovali poranění hrudníků, hlav, končetin. V několika případech došlo rovněž k amputacím,“ dodal Humpl.

Za nehodu může podle železnice řidič nákladního vozu, který vjel na přejezd ve chvíli, kdy už svítila červená výstražná světla. Když se dostal na koleje, spustily se závory a on z kabiny na poslední chvíli utekl.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Po srážce s kamiónem na přejezdu se rozjetému pendolinu podařilo dobrzdit až po dvou kilometrech. Nehoda si vyžádala dvě oběti.

Hasiči z vlaku postupně evakuovali, případně vyprostili více než sto lidí. „Celkem bylo nasazeno 90 hasičů se 14 vozy, 45 zdravotníků, čtrnáct výjezdových skupin včetně lékařské záchranné služby, která pendlovala mezi Studénkou a ostravskou fakultní nemocnicí, a asi čtyřicet policistů,“ řekl velitel zásahu.

Vyprošťování skončilo asi hodinu před polednem, kdy začala policie s dokumentací. „Propátráme zbytky vlaku, abychom se ujistili, že tam někdo nezůstal, a poté předáme místo policii,“ dodal velitel zásahu.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Trosky kamiónu na místě srážky s pendolinem. Vlak dobrzdil až po dalších dvou kilometrech.

„Máme to zde asi prokleté, před sedmi lety zde došlo k obrovské tragédii a teď se stalo něco podobného,“ řekl jeden z místních občanů.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Srážka s rozjetým pendolinem kamión zcela rozmetala

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám