Hlavní obsah

Neovládající se policista jde za zmlácení nabouraného motorkáře před soud

– Praha
Právo, Radim Vaculík

Až pět let za mřížemi může strávit pražský policista z pohotovostní motorizované jednotky za to, že loni v srpnu po nehodě služebního vozu s ujíždějícím motorkářem (21) do ležícího a těžce zraněného mladíka údajně kopl a dvakrát ho udeřil pěstí do obličeje.

Zraněného motorkáře policista místo ošetření kopal. Reportáž ČT ze září 2014Video: Česká televize ČT24

 
Článek

Pražské městské státní zastupitelství podalo na tohoto útočníka v uniformě minulý týden obžalobu, avšak nikoli kvůli možnému pokusu o těžké ublížení na zdraví, nýbrž pro zneužití pravomoci úřední osoby.

Podle znaleckého posudku totiž jeho kopanec a rány pěstí žádná další zranění mladíkovi nezpůsobily, i když motorkář Radek Čapek tvrdil, že podlitiny v obličeji měl právě po úderech policistových pěstí. I tak si odnesl z nehody s policejním vozem zlomený kotník, zhmožděnou ruku a otřes mozku.

Foto: policejnidenik.cz

Do sloupu narazil motorkář a pak policisté

„Obžaloba byla podána 15. července k Obvodnímu soudu pro Prahu 4, a to pro zneužití pravomoci, kde dotyčnému hrozí trest v rozmezí od jednoho roku do pěti let vězení,“ řekla v pondělí Právu mluvčí pražských městských žalobců Štěpánka Zenklová.

Krátká honička 

Incident se odehrál loni 6. srpna krátce před 23. hodinou. Čapek se chtěl tehdy údajně pochlubit svému kamarádovi se svou motorkou, ale řidičský průkaz na ni ještě neměl. U parkoviště obchodního centra na pražském Chodově je chtěla zastavit policejní hlídka, jenže mladík zpanikařil a rozhodl se ujet.

Po nějakých sto metrech si prý motorkář uvědomil svou chybu a začal zpomalovat. V tu chvíli do něj narazilo zezadu policejní auto, odmrštilo ho na zeď jedné z budov a samo pak najelo do sloupu.

„Pamatuji si jen, jak letím, a pak jsem se probral až na zemi,“ řekl po nehodě vyšetřovatelům Čapek. Policejní řidič podle informací Práva tvrdil, že Čapka srazil neúmyslně ve chvíli, kdy se snažil přečíst poznávací značku jeho motorky. Příliš pozdě si prý všiml, že ujíždějící mladík brzdil, a narazil do něj.

Zbit, i když ležel klidně

Podle znalců v tom okamžiku jel motorkář rychlostí 59 km/h a policejní vůz 72 km/h. Za to je dodnes řidič služebního vozu stíhán kvůli těžkému ublížení na zdraví z nedbalosti, ale v této části případu ještě vyšetřování neskončilo. Hrozí mu dva roky vězení.

Čapek se po nehodě snažil postavit, ale kvůli zranění nemohl, proto zůstal ležet. V tu chvíli k němu doběhla dvojice policistů z nabouraného auta, přičemž řidič mu spoutal ruce za zády.

Druhý člen hlídky, který sám při nehodě i kvůli nepřipoutání se narazil hlavou do čelního skla auta, podle záběrů z kamery k Čapkovi přistoupil a kopl ho do žeber.

„Zatímco poškozený ležel klidně (po spoutání) na zemi na břiše, obviněný jej pravou nohou s nápřahem kopl do pravé části trupu, poté se na chvíli vzdálil, následně však k poškozenému znovu přistoupil a dvakrát jej udeřil pravou rukou sevřenou v pěst do hlavy, nejspíše do levé části obličeje,“ stojí v nyní podané obžalobě.

Policista pak navíc podle státního zástupce chytil Čapka oběma rukama za helmu nasazenou na hlavě a drsně jej přetočil na záda, čímž prý vědomě způsobil mladíkovi další bolest a zhoršení fyzického i psychického stavu.

Vyhrožovali a nadávali

Čapek později vypověděl, že tomuto fyzickému útoku předcházely i výhrůžky a nadávky ze strany policejní hlídky. Podle médií na něj měli křičet: „Doufám, že chcípneš, ty svině!“

Nehodu i následný incident zaznamenala průmyslová kamera umístěná u vstupu do budovy, před níž se vše odehrálo. Ta je tak stěžejním důkazem proti útočícímu policistovi, který si podle svých slov z události nic nepamatuje. I on utrpěl při nehodě po nárazu hlavou do skla otřes mozku, a vyšetřovatelé tak museli řešit, zda byl při následném útoku na mladíka příčetný.

Vypracovaný znalecký posudek z oboru neurologie, psychiatrie a klinické psychologie ale hovoří jasně: ovládací a rozpoznávací schopnosti policisty byly sice kvůli zranění hlavy podstatně sníženy i v důsledku nezvládnutého afektu, nicméně úplně nevymizely.

Útok zamlčeli

Zjednodušeně řečeno je tedy sice možné, že si policista úplně neuvědomoval, co dělá, když se na Čapka vrhl, ale byl i tak za své jednání odpovědný. Jeho obhajobě navíc příliš nepřidal ani fakt, že do úředního záznamu o nehodě sepsaného další den oba členové hlídky ani slovem nezmínili něco o kopu či úderech pěstí.

Naopak tvrdili, že se Čapek snažil přetočit z břicha na záda a mysleli si, že se tak pokouší o útěk. On se přitom nemohl kvůli komplikované zlomenině kotníku ani postavit. Možný lživý popis celé události z pera obou policistů nyní vyšetřovatelé z inspekce stále prověřují kvůli podezření z nadržování a zneužití pravomoci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám