Hlavní obsah

Vzorek DNA číslo 1002. V Ústí soudí muže, který měl znásilnit a zavraždit ženu

Právo, ČTK, koc
Ústí nad Labem

Případem znásilnění a vraždy mladé ženy z Rumburku na Děčínsku se začal ve čtvrtek zabývat Krajský soud v Ústí nad Labem. Obžalovaného odhalil největší plošný screening DNA v historii policie. Recidivistovi Zdeňku Streleckému hrozí za brutální čin 15 až 20 let vězení, případně výjimečný trest.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaný Zdeněk Strelecký v soudní síni.

Článek

Sedmadvacetiletá žena odešla z domova loni 28. června. Podle žalobce ještě ten den odpoledne potkala Streleckého u Pivovarského rybníka, když se schovávala před deštěm. S mužem se údajně nejprve bavila, později ho ale posílala pryč. V tu chvíli ji Strelecký podle obžaloby povalil na zem a rdousil, následně ji znásilnil. Žena zemřela v důsledku udušení.

„Poté tělo odtáhl do křoví zhruba 40 metrů od místa napadení a otočil ho obličejem dolů, celé ho zaházel a zakryl natrhanou trávou,“ uvedla státní zástupkyně Zdeňka Chromá u soudu. Tělo oběti našli policisté o dva dny později při rozsáhlé pátrací akci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Strelecký odmítl před soudem vypovídat. Soud nejprve přehrál záznam z prověrky jeho první výpovědi z konce letošního ledna. Obžalovaný na něm popsal, že mezi ním a obětí se u rybníka strhla potyčka u náspu. „Přepadli jsme přes zábranu, kutáleli jsme se dolů a váleli jsme se po sobě. A pak už nejevila známky života,“ řekl Strelecký. Kriminalistům ukázal, kam odhodil věci oběti. Sexuální kontakt tehdy ale rezolutně popřel.

V minulosti loupil

Při poslední výpovědi během přípravného řízení se ale k vraždě i ke znásilnění přiznal. Kriminalistům vypověděl, že byl pod vlivem pervitinu. S mladou ženou se dostal do konfliktu. „Dala mi facku přes obličej, přestal jsem se kontrolovat,“ vypověděl Strelecký. Řekl, že ženu pak rdousil a znásilnil.

Kriminalisté při pátrání po vrahovi dlouho tápali, nakonec po několika měsících přistoupili k plošnému screeningu DNA mladých mužů z okolí. Vzorků sebrali asi 1500 a porovnávali je s biologickými stopami nalezenými na těle oběti. Právě DNA přivedla kriminalisty k podezřelému. Vzorky zpracovával kriminalistický ústav a shodu se zajištěnými stopami našli experti u vzorku s číslem 1002.

Strelecký byl v minulosti trestán za loupež. Společně se svým známým jako dvacetiletý brutálně napadl dvojici starších bratrů z Německa. Jeden z mužů utrpěl nevratné poškození oka. Krajský soud Streleckého tehdy potrestal šesti lety vězení. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám