Hlavní obsah

Oběťmi obchodování s lidmi se loni v ČR stalo 67 osob

Praha

Policie podle zprávy ministerstva vnitra v roce 2014 zaznamenala 67 obětí obchodování s lidmi. Je to o deset více než v roce 2013. Nejčastější byly případy sexuálního a pracovního vykořisťování.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V Česku jsou podle zprávy zneužíváni lidé zejména z Moldávie, Ukrajiny, Nigérie, Slovenska, Bulharska, Rumunska, z nových států Evropské unie a Chorvatska. „Nelze však opomenout skutečnost, že obchodováni jsou i čeští občané na území ČR. Pro Velkou Británii, Německo, Nizozemsko, či Slovinsko byla ČR v roce 2014 naopak zemí zdrojovou,“ píše ministerstvo.

Nejvíce obětí bylo loni v Ústeckém, Zlínském a Královéhradeckém kraji, rok předtím v Praze a Libereckém kraji. Nejčastějším způsobem obchodování s lidmi je sexuální a pracovní vykořisťování. Úřady také zaznamenaly mezi cizinci zneužívání dětí formou nucení ke krádežím a žebrání.

Policie stíhala loni 16 lidí, z nichž šest dostalo trest od soudu. Podle vnitra se potvrzuje trend, podle kterého pachatelé nebývají násilní, ale využívají „převážně lsti, zneužití závislosti nebo omylu“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám