Hlavní obsah

Drogoví bossové najímali v Česku kurýry pro pašování pervitinu do Japonska

Praha

Policisté několika zemí včetně Česka zadrželi sedm lidí z mezinárodní skupiny, která najímala v Česku a na Slovensku kurýry pro převoz pervitinu. Dvojice podle kriminalistů cestovaly letadlem do předem smluveného hotelu v Japonsku, kde dostaly 100 tisíc za dodání drogy. Mezi zadrženými jsou i dva hlavní organizátoři.

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržení podezřelých zásahovou jednotkouVideo: Národní protidrogová centrála

 
Článek

Podle policie metamfetamin pocházel z Íránu, kde se gram této látky dá koupit v přepočtu za zhruba 200 korun. V Japonsku se ale její prodejní cena pohybuje kolem 19 000 korun za gram.

Kurýři podle vyšetřovatelů většinou cestovali ve smíšených párech manželů, sourozenců nebo náhodně vybraných lidí. Z Prahy a Vídně se letecky dostávali do Turecka nebo Arménie, kde prý každý dostal speciálně upravený kufr s ukrytým zhruba kilogramem pervitinu.

Foto: Policie ČR

Zadržené zásilky drog

„Následně kurýři podle policie odletěli do Tokia. Tam se ubytovali v předem určeném hotelu, kde byl údajně kufr s metamfetaminem předán. Za převoz drogy kurýři měli dostávat zhruba 100 000 korun na pár. V této organizované skupině podle policistů figurovali podezřelí z Íránu, Turecka, Slovenska a Česka,” uvedla mluvčí protidrogové centrály Barbora Kudláčková.

Slovák hlavním organizátorem

Čeští policisté při vyšetřování proto spolupracovali s kolegy ze Slovenska, Velké Británie, Turecka, Arménie a se zástupci Europolu a Interpolu. Tři podezřelí, které kriminalisté zadrželi v Česku, nyní čelí obvinění z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy a v případě odsouzení jim hrozí až 18 let vězení.

Foto: Policie ČR

Zadržené zásilky drog

Současně se rozhoduje o vydání jednoho z hlavních podezřelých k trestnímu stíhání do Česka. Podle Kudláčkové je jím Slovák, který pobýval ve Velké Británii, kde byl i na základě evropského zatykače zadržen. Další tři lidé byli zadrženi v Japonsku a Turecku, kde byli už i odsouzeni.

V Japonsku soud poslal na sedm a deset let do vězení dva kurýry za nelegální dovoz stimulantu za účelem zisku. V Turecku byl odsouzen na deset let Slovák, kterého tam policie zadržela v okamžiku, kdy přebíral od jiného muže zavazadlo se dvěma kilogramy metamfetaminu.

Další podezřelý Slovák bude vydán do ČR. „Jeden z hlavních podezřelých, muž slovenské národnosti, byl na základě evropského zatýkacího rozkazu zadržen policejními složkami Velké Británie a v současné době probíhá řízení o jeho vydání k trestnímu stíhání do České republiky,” uzavřela Kudláčková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám