Hlavní obsah

Na autobus plný lidí v Plzni střílel 15letý mladík za dohledu svého otce

Právo, pab, zaš
Plzeň
Aktualizováno

Zřejmě z obecného ohrožení bude obviněn 15letý mladík, kterého ve středu zadržela policie v souvislosti s úterní noční střelbou na městský autobus v Plzni. Po prostudování důkazů to řekl Martin Rykl z Krajského státního zastupitelství v Plzni. Mladík podle policie střílel za dohledu svého otce.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zadrženým je 15letý Plzeňan, který měl převzít od svého otce nelegálně drženou střelnou zbraň a na inkriminovaném místě za přítomnosti otce několikrát vystřelit. Při tom zasáhl projíždějící autobus,” uvedla mluvčí policie Ivana Jelínková.

Původně se spekulovalo o tom, že by střelec mohl být obviněn z pokusu o vraždu. „Tuto právní kvalifikaci jsem po prostudování policejního spisu neshledal, ale mohlo by se jednat o trestný čin obecného ohrožení, kde je trestní sazba tři až osm let,“ řekl Právu Rykl s tím, že dozor nad vyšetřováním v této věci bude vykonávat okresní státní zastupitelství. „To bude pokračovat v dalších úkonech trestního řízení,“ doplnil Rykl.

Mladík nadále zůstává v policejní cele, do 48 hodin státní zástupce rozhodne, zda podá návrh na vazbu. „K motivu se zatím nechci vyjadřovat. Vyšetřování je teprve na začátku a zadržená osoba není ještě ani obviněna,“ vysvětlil Rykl.

Potvrdil ale, že motivem střelce nebylo cíleně někoho usmrtit.

Autobus zasáhl třikrát

Incident se odehrál v úterý před 23. hodinou, kdy autobus plný lidí zasáhlo několik střel. Nikdo z cestujících nebyl zraněn. Podle informací Práva to byl vůz linky číslo 30.

Pachatel neměl použít velkou zbraň. Autobus zasáhl zřejmě třikrát, poškozeno bylo sklo v zadní části vozu. Incident se měl odehrát na úseku trasy mezi Borskými poli a konečnou tramvaje číslo 4. Borská pole jsou průmyslovou zónou, kde pracuje mnoho dělníků ze zahraničí.

Ministr vnitra Milan Chovanec se v tomto smyslu k případu vyjádřil na sociální síti Twitter: „Střelba na autobus vozící převážně zahraniční dělníky v Plzni. Nakolik může jít o další politickou provokaci, šetří policie,“ uvedl ve středu ráno.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám