Hlavní obsah

V Rathově kauze se bude řešit další námitka podjatosti soudu

V případu bývalého poslance Davida Ratha obžalovaného z korupce se bude řešit další námitka vůči podjatosti soudce Roberta Pacovského. Důvodem je jeho příbuzenství s předchozím Rathovým advokátem, který je Pacovského strýc. V neděli o tom informoval server Česká justice.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath u Krajského soudu v Praze

Článek

Podle Ratha se měl soudce sám z jednání automaticky vyloučit a námitka jeho nové advokátky Marcely Ondřejové je přirozeným postupem.

Případnou podjatost bude řešit Pacovského trestní senát na Krajském soudu v Praze, kde se případ od srpna 2013 projednává. Již dříve se zabýval několika námitkami, dosud byly zamítnuty.

„Mám zprávu, že to podala před několika dny. Vzniklo to na základě mé diskuse s ní. Jak přebírala obhajobu, tak narazila na roli příbuzenství soudce a předchozího advokáta. Spontánně řekla, že je to porušení zákona, kdy on (soudce) se měl vyloučit přímo ze zákona,” dodal bývalý hejtman Středočeského kraje Rath, nyní lékař v Hostivicích.

Hlavní líčení by mělo pokračovat 13. července závěrečnou řečí advokátky, která ale již dvakrát žádala o další odročení, protože údajně nestíhá prostudovat spis. Soud jí to zamítl. Ondřejová přesto uvedla, že od obhajoby neustoupí, a na závěr jednání bude připravená.

Odročení soudu je obstrukcí rodiny Pacovských, ne moje, řekl RathVideo: Novinky

Ve hře je ale stále možnost, že se Rath vrátí prostřednictvím udělení plné moci ke svým dvěma původním právníkům Romanu Jelínkovi a Adamu Černému. Rath sice již dříve uvedl, že to v plánu nemá, vývoj procesu byl ale dosud často nepředvídatelný. Například podle žalobce Petra Jiráta Rath hlavní líčení záměrně zdržuje obstrukcemi.

Soud Ondřejovou Rathovi přidělil v květnu ex offo (z úřední moci) poté, kdy exposlanec vypověděl plnou moc Jelínkovi a Černému. Jako obhájce si vybral Michala Pacovského, strýce soudce, který ho ale pak odmítl. Případem se zabývá také advokátní komora, prověřuje se případné pochybění advokáta. Podle Ratha je nyní v kauze řada vztahů mezi soudem a advokáty, protože Jelínek s Černým prý mohou mimo jiné vypovídat jako svědci v případném kárném řízení s Michalem Pacovským.vo

Rath je obžalovaný z ovlivňování veřejných zakázek týkajících se oprav staveb a modernizace nemocnic z doby, kdy byl hejtmanem Středočeského kraje. Obžalobu odmítá a případ je podle něj politickým procesem. Hrozí mu až 12 let vězení, státní zástupce Petr Jirát pro něj navrhuje devět let.

Reklama

Související články

Rath má novou advokátku Ondřejovou

Bývalého poslance Davida Ratha by měla u soudu zastupovat advokátka Marcela Ondřejová, která spolupracuje s kanceláří Bezděk & Partners. Musí ještě soudu...

Výběr článků

Načítám