Hlavní obsah

Svou rodinu jsem miloval, otrávila je voda, stojí si za svým Kramný

Právo, Novinky, plk, ok, bad
Ostrava
Aktualizováno

Novinky.cz přinášejí on-line zpravodajství ze soudu s Petrem Kramným (37), obžalovaným z vraždy manželky a dcery na dovolené v Egyptě na konci července roku 2013. Proces začal v pondělí u Krajského soudu v Ostravě po téměř dvou letech vyšetřování. Kramný může v případě prokázání viny dostat patnáct až dvacet let vězení, případně i výjimečný trest.

BEZ KOMENTÁŘE: Petr Kramný přichází k souduVideo: Denisa Telaříková, Právo

 
Článek

15:58 - Hlavní líčení u Krajského soudu v Ostravě pro tento den skončilo. Pokračovat se bude v úterý ráno výslechy svědků.

15:55 - Státní zástupce klade otázky ohledně toho, kdo u Kramných v bytě prováděl před lety elektroinstalace a elektrické rozvody. Kramný odpovídá, že to byli lidé z jeho bývalého zaměstnání. On u toho prý nebyl.

15:50 - Státní zástupce se ptá, jaké množství bylo té tekutiny, co mu brali v nemocnici z žaludku. Kramný přesně neví, ví, že něco vyteklo z hadice. Jeho zdravotní problémy prý přestaly, když mu žaludek vypumpovali.

15:43 - Monika prý brala nějaké léky, jaké, to Kramný neví, domníval se, že na srdce. Posílal ženu ještě před dovolenou, aby si je nechala napsat a vyzvedla je, protože jí došly.

15:40 - Kramný odpovídá na dotaz své obhájkyně ohledně sebevražedných sklonů. Že by je měl on před 30. červencem 2013, popřel. U manželky prý pochopil jednou z jejích slov, když debatovali o tom, co by dělali, kdyby se jim něco zlého stalo, že by si mohla něco udělat

15:34 - Kramného manželka ani neupřednostňovala komunikaci s jinými lidmi na sociálních sítích před Kramným. „90 procent času jsme trávili spolu, trávili jsme volný čas jako rodina,“ uvedl Kramný. Před odletem do Egypta ho prý manželka nikdy hluboce nezklamala. Ani v Egyptě se nechovala chladně. „Kromě žárlivé scény, kdy jsem se díval na animátorku, se nic nestalo,“ podotkl Kramný. Na dotaz, zda je žárlivý, Kramný odpověděl, že je normálně, střídmě nebo zdravě žárlivý.

15:31 - Na otázku, zda se mu manželka v poslední době odcizovala, odpověděl, že kdyby ano, tak by s ní nejel na dovolenou, takže nic takového nepozoroval. Nepozoroval, že by ho odmítala.

15:30 - Kramný odpovídá na dotazy obhájkyně Rejžkové, jak mu bylo, když v době, kdy byl v Egyptě, vycházely v Česku v bulváru články o tom, jaká Monika byla nebo že ho mělo podvést. Kramný tomu podle svých slov nemohl věřit, Monice věřil, podle něj ty texty byly hrůza.

15:28 - Kramný odmítá, že by znal účinky elektrického proudu na lidský organismus stejně jako účinky toxických látek. Společné soužití s manželkou popsal jako klidné, sháněli nové společné bydlení, dům či větší byt.

15:26 - Nyní se ptá obhájkyně Kramného Jana Rejžková. Hned se ptá, co vše se naučil v kurzu svařování elektrickým obloukem.

15:24 - Státní zástupce otázky ukončil. Právní zástupkyně rodiny Klára Slámová se ptá, zda Kramný trvá na tom, že na její otázky odmítá odpovídat. Trvá.

15:14 - „Ve vztahu ke své osobě jste byl úzkostlivý, ale ve vztahu k manželce nebo dceři jste tak úzkostlivý nebyl. Proč?“ ptala se soudkyně Gilová v návaznosti na to, že zatímco své pozvracené tričko Kramný posílal na rozbor a chtěl, aby někdo zjistil, co mu bylo, pozvracené tričko dcery sbalil normálně do kufru.

15:06 - Státního zástupce zajímalo i to, kterou část postele Klárka v osudný den pozvracela, když jí bylo špatně, či co vyvolávalo zvracení u obžalovaného, kde v pokoji byla klimatizace, zda byla v provozu, kdy ji používali, v jaké poloze obě mrtvé  - manželka i dcera - byly, kdy je viděl naposledy živé.

14:57 - Státní zástupce se ptá, kolik toho manželka s dcerou poslední den snědly a co měly v průběhu posledního dne na sobě.

14:45 - Legerský se ptá na kameru v autě, proč tam byla a kdo ji tam dal. Kramný odpovídá, že jeho kolega v práci si dal kameru taky, a tak ho napadlo, že by si ji dal taky, aby měl záznam, kdyby ho někdo naboural. Dalším důvodem bylo, že když se Monika vracela z práce, tak se ji snažilo auto vozící zboží do obchodu vytlačit a odřela nárazník.

14:44 - Kramného manželka byla prý před dovolenou u počítače více než obvykle. Po dotazu státního zástupce si Kramný vzpomněl na to, že jeho manželka měla před dovolenou více než 80x hovořit s někým v telefonu. Číslo ale nezná.

14:42 - Legerský: „Sešla se Monika s někým ze Slovenska? Kdy a kde to bylo a s kým, pokud víte.“ Kramný: „Vím, že se sešla s Janem, řešili jeho vztah. Říkal jsem, že se mohli klidně potkat i u nás, že nemuseli nikam chodit. Bylo to myslím v roce 2011, asi předtím, než mi soused volal do práce, že mě s ním měla podvést.“

14:40 - Monika Kramná se líbila mužům v Tunisu, Kramný popisuje, jak se líbila, odmítá, ale že by jí cokoli zakazoval. „Cítila se dobře, nikdy jsem nepostřehl, že by se snad ale nějak vystavovala,“ popsal Kramný, jak manželka působila na muže při dovolených.

14:37 - Kramného manželka si dopisovala s animátorem z některé z předcházejících dovolených. Kramný prý neví, jak se zkontaktovali, nic o tom ale nezjišťoval.

14:35 - Legerského zajímá, zda obžalovaný viděl za zády své manželky obsah jejího telefonu, facebooku či e-mailu. Kramný to popírá, e-mail měli společný, do mobilu a na facebook manželce nechodil.

14:33 - Státní zástupce se zajímá, jak se Monika dopravovala do práce, jak chodila do práce oblečená, zda někdy obžalovaný našel v autě něco, co by ukazovalo, že Monika nebyla v autě sama. Kramný odpovídá, že prý jednou v autě našel něco, co nasvědčovalo, že v něm byl někdo cizí. Objevil to při úklidu auta, na koberečku u spolujezdce byly kamínky.

14:28 - Na dotaz, zda platil manželce někdy za sex, se Kramný pousmál, pokýval hlavou a hovořil. „Byli jsme spolu 11 let, vrátili jsme se jednou z nějaké akce a padly tam návrhy, že si v rámci předehry zahrajeme na něco. A to bylo poprvé a naposledy, bylo to řadu měsíců před dovolenou,” řekl Kramný.

14:23 - Kramný popisuje schůzky s přítelkyní Kateřinou, zda byla i někdy v bytě, kde žili s Monikou.

14:21 - Na dotaz, zda nabízel finanční pomoc po návratu z Egypta, řekl Kramný, že ano, dvakrát, jednou to bylo otci Moniky.

14:17 - Legerský se zajímá o vzdělání Kramného. „Absolvoval jste kurz svařování také elektrickým obloukem?” Kramný: „Ano, už na střední škole.” V práci prý svařoval často.

14:15 - Kramného prý nenapadlo se zeptat egyptských úřadů na to, co jsou schopni zjistit. Legerský otázkou směřoval k tomu, že se Kramný v Egyptě údajně zajímal po tragédii o to, kdy bude moci odjet, a při styku s úřady ho zajímala hlavně jeho situace.

14:11 - Státní zástupce probírá s obžalovaným poslední den, kdy bylo rodině údajně špatně.

14:09 - Legerský: „Nenapadlo vás ve chvíli, kdy se o dítě staraly animátorky, nabídnout manželce intimní chvilku?“ Kramný: „Je to možné, nebavili jsme se ale o tom.“

14:06 - „V den, kdy vám bylo všem špatně, měli jste na pokoji papíry nebo kontakt na delegátku či lékaře?“ ptá se státní zástupce Vít Legerský. Kramný odpovídá, že kontakt neměl.

14:03 - Gilová ukončila své dotazy, nyní se začíná ptát státní zástupce.

13:59 - „Náhrobek chtěla má sestra prodat bratrovi Moniky, přitom jsem ho hradil já, proto jsem ho nechal demontovat,“ uvedl Kramný a dále popisuje rodinné neshody.

13:57 - Kramný hovoří o demontáži náhrobku své  manželky a dcery, a o důvodech, proč k tomu došlo.

13:54 - Na otázku, kdo financoval náhrobek, Kramný odpověděl, že on. Hrob podle Kramného financovali jeho rodiče s tím, že hrob se napíše na jeho sestru, a až se vrátí z Egypta, tak se přepíše na něj. Pohřeb měl stát přes 30 tisíc.

13:51 - Kramný hovoří o tom, že za fotku dostal od Blesku 40 tisíc, které zdanil, peníze si ale nechal poslat na účet kamaráda.

13:45 - Soudkyně Gilová četla výpověď Kramného, o tom, jak s kolegou Škorpíkem projednával možný útěk z Egypta. „Proč jste o tom dneska nemluvil? To je tak zásadní věc,“ ptala se Gilová. Kramný se hájí tím, že něco uvedl a že si na další informace, které uvedl do protokolu v přípravném řízení, nevzpomněl.

13:40 - Na dotaz soudkyně, zda plánoval i bez povolení úřadů opustit Egypt, Kramný řekl, že známý mu navrhoval, že mu pošle mapy, že by mohl třeba odplout lodí. Bavil se prý o této možnosti s více lidmi.

13:38 - Soudkyni chce vědět proč, když Klárka osudný den pozvracela podle výpovědi obžalovaného postel, a teprve poté šel Kramný za uklízečem pro vodu, proč nechtěl logicky vyměnit postelové prádlo. Kramný odpověděl, že povlečení sundali a dali na postel ručníky, a že si na ni lehl nakonec lehl on. „Nenapadlo mě to, že bych to mohl chtít,“ dodal.

13:30 - Gilovou dále zajímá, jak se v osudný večer ukládali ke spánku. „Monika ležela na posteli blíž k oknu a Klárka vedle ní a já na druhé posteli,“ odpověděl Kramný.

13:27 - Kramný trvá na tom, že s tělem dcery určitě nijak nemanipuloval.

13:25 - Gilová: „Zajímal jste o to, kdo zemřel jako první?“ Kramný: „Ne, že by mě to zajímalo, spíše jen tak pro sebe.“

13:23 - Gilová: „Zajímal jste se při vašem pobytu v Egyptě o problematiku, jak vznikají posmrtné skvrny, a pokud ano, tak proč?“ Kramný: „Zajímalo mě, co se stalo, jestli je pravda, co řekla delegátka, že byly čtyři dny mrtvé.“

13:20 -  Kramný po obědové pauze opět odpovídá na dotazy předsedkyně senátu Renaty Gilové, která chce opět ještě jednou slyšet, v jaké poloze manželka a dcera ležela, když zjistil, že nežijí. „Monika ležela na posteli blíže k oknu, směrem do uličky, zády ke Klárce,” popisoval Kramný.

12:26 - Soudkyně Gilová vyhlásila přestávku na oběd, výslech Kramného bude pokračovat ve čtvrt na dvě.

12:25 - Kramný si přesně nepamatuje, kdy Klárka byla naživu. Soudkyně chce od něj slyšet nějaký časový údaj, ale Kramný, přestože řadu dalších věcí si pamatuje přesně, si nedokáže vzpomenout.

12:23 - Naposled prý vnímal Kramný známky života u manželky a dcery, když se vrátil s vodou podruhé do pokoje. „Nemohlo být víc než deset hodin (večer) . Naposledy jsem slyšel Klárku, jak mluvila ze spaní,“ uvedl Kramný.

12:18 - Soudkyně se Kramného ptá: Kdy naposledy jste zvracel? „Nějakou chvíli po tom, co jsem se napil od paní ze sousedního pokoje, kterou jsem dovedl k nám na pokoj, abych se zeptal, co mám dělat a žádal ji o pomoc,“ odpovídá Kramný.

12:13 - „Problémy začaly ráno, měli jsme léky, ty jsme brali. Postupem času to u Moniky a Klárky ustávalo. Kdyby ty léky nezabraly do druhého dne rána, tak bychom ho vyhledali,“ odpověděl Kramný na dotaz soudkyně, proč lékaře nenavštívili i v roce 2013, když jim bylo soustavně špatně.

12:11 - Gilová: „Stalo se vám někdy předtím v Egyptě, že byste měli problémy tohoto rázu?“ Kramný: „Ano, minimálně dvakrát. Navštívili jsme minimálně dvakrát lékaře, kde jsme dostali léky.“

12:10 - Gilová: „Co vlastně dcera na pokoji dělala, když tam byla celý den?“ Kramný: „Televize nehrála, všichni jsme polehávali, byli jsme zesláblí.“

12:09 - Gilová: „Proč jste nenabídl dceři, aby se s vámi prošla, když ty obtíže byly méně intenzivní, ustávaly?“ Kramný: „Mě to nenapadlo.“

12:07 - Na pokoji byla celý den i Klárka, ven vyšel jen Kramný. On to potvrzuje, ačkoli, jak říká, chodil  zvracet častěji než manželka, takže na tom byl zřejmě nejhůř.

12:05 - Soudkyně Gilová se vrací k výpovědi k Egyptu, zajímá ji osudný 29. červenec. „Pokoj jste toho dne opustil dvakrát? Víckrát jste se z pokoje nevzdálil?“ Kramný odpovídá, že ano, dvakrát. Dodává, že k pokoji měli jen jednu kartu, pomocí které se vypínala elektřina.

12:02 - Kramný odpovídá na dotazy soudkyně ohledně vztahu s bývalou přítelkyní, který předcházel Monice.

11:54 - Kramný popisuje začátek vztahu s Monikou. „Svatba byla v roce 2007. Klárka měla dva roky, seznámili jsme se před 11 lety, žít jsme spolu začali asi dva roky potom, co jsme se poznali.“

11:51 - Gilová: „Proč jste se v době krátce navazující na smrt manželky a dcery, kdy jste byl zdrcen a v šoku, začal intenzivně zajímat o život manželky, její kamarády, vztahy, když jste to takto prožíval?“ „Protože mě zajímalo, kdo to mohl udělat,“ odpověděl Kramný. „Snažil jsem se od té doby cokoli zjišťovat na internetu, ptali se, jestli mě Monika podváděla. Proto jsem to všechno zjišťoval.“

11:49 - Kramný popisuje, jak Monice vysvětloval, jak je Facebook nebezpečný, když si tam dává lidi, které nezná. „Nakonec Monika profil na Facebooku zrušila, asi po měsíci ale požádala, aby si ho mohla opět udělat,“ řekl Kramný.

11:48 - Gilová: „Měl jste přístup k jejím stránkám?“ Kramný: „Po celou dobu, co Facebook měla, mi nevadilo, že tam měla kamarády, a měla jich tam podstatně dost, i kamarádky. Jednou, když byla v práci, tak vyskočila tato facebooková stránka, když jsem otevřel počítač, asi ji zapomněla odhlásit. Bylo tam několik desítek mužů, které neznala, ze všech koutů České republiky. Říkala, že je nezná, že ji požádali o přátelství. Snažil jsem se pochopit, jak ten Facebook funguje.“

11:45 - Soudkyně Gilová se Kramného ptá, jestli měl výhrady k chování manželky. „Možná ze začátku mi vadily její prezentace na Facebooku. To, že se ráda fotila, mi nevadilo, jako to, že své fotky dávala na nějaké stránky. Ptal jsem se jí, proč to tam dávala. To mi ze začátku vadilo, bylo to myslím v roce 2011, pak už mi to nevadilo, viděl jsem, že tam byly stovky jiných fotek od jiných modelek,“ vypráví Kramný.

11:41 - „Je pravdou, že se Monika poslední dobou chovala trošku jinak, někdy ze začátku roku 2013 navštívila nějaké doktory. Byla unavená, když si vzala léky, co dostala, tak jí bylo všechno jedno, někdy jsem u ní pozoroval výkyvy nálad. Dokonce jsem jí jednou volal záchranku. Uspával jsem Klárku, Monika přišla, třepala se a říkala, že nemohla dýchat – je možné že to bylo koncem roku 2012,“ pokračuje Kramný.

11:40 - „Monika, když jsem přišel domů, mi odpřisáhla na smrt Klárky i otce, že to tak není. Neměl jsem důvod po dobu našeho vztahu Monice nevěřit. Když řekla, že šla na diskotéku, tak jsem jí věřil, že šla na diskotéku. Nikdy jsem žádné informace nezjišťoval, na důvěře jsme si vztah založili,“ vypověděl Kramný.

11:38 - Soudkyně se Kramného ptá i na nevěru manželky. „Nikdy jsem Moniku z nevěry nepodezříval, jen zkraje roku 2013 mi soused volal do práce a řekl mi doslova: ‚Monika tě podvedla s Janem.‘ Nechápal jsem, proč mi to říká, byl jsem v práci, Monika mělo volno, volal jsem jí domů. Ptal se jí, že mi to řekl a co je to za blbost,“ vypráví Kramný.

11:31 - Gilová se ptá Kramného na soužití po intimní stránce s manželkou v poslední době. „Probíhalo to u nás naprosto normálně, já jsem za celou dobu, co jsme spolu byli, nebyl Monice nevěrný. Před naší dovolenou měla i dvanáctihodinové směny, byla unavená, já jsem v práci musel taky udělat práci, co jsem měl udělat. Takže před dovolenou toho bylo méně než obvykle, ale vždycky došlo k tomu mému uspokojení,“ prohlásil Kramný. „Na dovolené jsme byli všichni tři pospolu, nedovedu si proto představit, že by k něčemu, nějakým intimnostem mohlo docházet.“

11:28 - „A jak si vysvětlujete smrt manželky a dcery téměř současně?“ ptá se Gilová. „Myslím, že nedošlo k úmrtí elektrickým proudem. Jediná možnost, která mě napadla, bylo to, že otrávit nás mohlo to, co bylo v láhvi, co jsem donesl nebo co bylo v lednici,“ myslí si Kramný, který se vyučil jako mechanik, opravář strojů a zařízení. Ze školy má svářečský kurz, z práce pak kurz na vysokozdvižný vozík a plošiny.

11:27 - „Nedokážu si to vysvětlit, nemám žádnou zkušenost v tomto oboru, nebyl to ani můj koníček, něco z elektra opravovat. Když jsme měli problém doma se zásuvkou, tak jsme si to nechali opravit, i v práci jsem vyměnil maximálně zářivku. Nedokážu si vysvětlit, proč úraz elektrickým proudem,“ odpověděl Kramný.

11:25 - Kramný skončil s výpovědí. Soudkyně Gilová se ho ptá na zásah elektrickým proudem, po kterém jeho manželka a dcera zemřely.

11:24 - Poté, co ukončil scházení s Kateřinou, zkontaktoval se s Šárkou. Povídali si nejprve v telefonu, pak se scházeli, opět došlo na intimnosti, neustále si telefonovali – ve chvíli, kdy na něho všechno padalo.

11:23 - Po pár dnech byl poprvé s přítelkyní Kateřinou, nejprve si povídali v parku. „Šlo jen o to, s někým mluvit,“ řekl Kramný. Pak došlo i na intimnosti, které si ale předem stanovili, jak řekl. Pak to Kramný ukončil. „Chvíle, kdy jsme si povídali s Kateřinou, byly chvíle, kdy jsem nemyslel na to, co se stalo.“

11:18 - Kramný přiznal, že za fotku, rozhovor a natočení videa, jak šel poprvé do práce po návratu z Egypta, dostal od jednoho z médií peníze, které použil na úhradu náhrobku. Dodal, že peníze zdanil.

11:12 - Se slzami líčí, jak to bylo hrozné, když v bytě viděl věci Moniky a Klárky. Další den jel na hřbitov ještě před otvírací dobou, autem mohl až k hrobu. „Když jsem přišel k hrobu, tak jsem se třásl,“ popisuje Kramný.

11:11 - Po příletu do Česka přespal jednu noc u rodičů. Pak potřeboval nějaké věci. „Nejhorší pocit byl vstoupit do... (opět ticho, slzy). “

11:08 - „Zprávu, že odlétám, jsem sdělil rodičům, volal jsem i sestře s tím, že mě konečně pustili a můžu letět domů. Ona se mě zeptala, co tady budu dělat,“ pokračuje Kramný ve výpovědi.

11:04 - „Chování mé sestry se potom razantně změnilo, přestala mi věřit,” uvedl Kramný.

11:03 - Kramný popisuje, jak podepsal sestře generání plnou moc k nakládaní s majetkem.

10:58 - Nyní se Kramný vrací k jednomu z výslechů, které absolvoval v Egyptě. Ptal se tam, kdy ho pustí, kriminalista mu prý řekl, že brzy (to bylo asi měsíc před návštěvou velvyslance).

10:57 - Druhý den mu velvyslanec oznámil, že jednal s prokurátorem, měl prý z toho dobrý pocit. Kramný požádal velvyslance o kontakty na nějaké egyptské advokáty.

10:54 - Po dvou měsících Kramný nevěděl, zda může odletět do ČR. Nevěděla to ani konzulka. Kamarádi, se kterými byl v kontaktu, mu říkali, ať nasedne na letadlo, ale měl strach, aby ho nechytili na letišti a nezavřeli. Přes Skype se spojil s nějakým pražským právníkem s tím, zda mu může pomoci. Právník mu měl říct, že nemůže, může jen napsat na ministerstvo zahraničí.

10:50 - „Když se blížil termín dvouměsíčního období (zákazu vycestovat z Egypta – pozn. red.), tak se ozvali novináři z Blesku, nechtěl jsem s nimi mluvit. Oni, že psát musí a že pokud jim nedám informace, že o tom stejně budou psát,“ prohlásil Kramný.

10:49 - Kramný popisuje, jak ho rodina a přátelé povzbuzovali, snažili se mu zvednout náladu.

10:47 - „Sestra říkala, že mi pomůže, abych tam nezůstal zapomenut,“ vzpomíná Kramný.

10:43 - Sestra mu říkala, že to budou tlačit přes média. „Novináři chtěli rozhovory, já to odmítal,“ řekl Kramný.

10:40 - Kramný popisuje, jak mu volala matka. Pláče u toho.

10:39 - Cítil v tu chvíli absolutní beznaděj, neměl chuť cokoli dál řešit, nevěděl, co s ním bude, jak to bude, jak dlouho bude muset zůstat v Egyptě, měl chuť přestat se starat o to, jestli bude mít nějaký hotel.

10:37 - Po tragédii byl Kramný v kontaktu s konzulkou, od ní se dozvěděl o zákazu vycestovat dva měsíce z Egypta s možností prodloužení o další měsíc. Nevěděl, co má dělat, končil mu pobyt, zkontaktoval se se sestrou, se kterou se cca 10 let nestýkali. Konzulka mu doporučila pronájem apartmánu, mělo to být nejlevnější.

10:34 - Eskorta opět přivedla Kramného do soudní síně, hlavní přelíčení pokračuje jeho výpovědí.

Foto: Pavel Karban, Právo

Jana Rejžková, obhájkyně Petra Kramného, který je obviněný z vraždy manželky a dcery.

10:17 - Soudkyně vyhlásila patnáctiminutovou technickou přestávku.

10:16 - Zatímco při začátku hlavního líčení se jevil Kramný jistě, při výpovědi, jak zemřela manželka s dcerou, se sesypal jako domeček z karet.

10:14 - „Když jsem se dostal na pokoj, byl převrácený vzhůru nohama,” řekl Kramný. „Navštívila mě psycholožka – už v nemocnici a pak i poté, co jsem byl propuštěn.”

10:11 - „V nemocnici, která nebyla daleko, jsem vůbec nerozuměl, co mi říkali. Dali mi nějakou hadičku do nosu, vyšla ze mě tekutina. Dali mi nějakou infúzi, tabletky, nevím, co to bylo, nerozuměl jsem jim. Vyptávali se, kde jsme byli, zda mimo hotel, co jsme jedli, pili...“ líčí dále Kramný.

10:09 - „Volal jsem rodičům, nevím jistě, co mi poradili, volal jsem na pojišťovnu. Delegátka z autobusu se ptala, co se stalo, já, že nevím, že jsme byli otráveni.“

10:06 - „Monika se vůbec nehýbala, ležela zády ke Klárce, na posteli blíže k oknu. Přeskočil jsem od Klárky k Monice, měla otevřené oči, otevřenou pusu, ležela na pravém boku, obličejem k oknu. Snažil jsem se ji oživovat...,“ potichu emotivně vypráví se slzami v očích Kramný. „Nevěděl jsem, co mám dělat, proběhlo mi tisíce myšlenek v hlavě.“

10:04 - Kramný nemůže mluvit, má skloněnou hlavu a pláče.

10:03 - „Šel jsem zpět do postele, ke Klárce z pravé strany, opřel jsem se o čelo postele, ležel v polosedu a trošku jsem do Klárky drcnul. Zjistil jsem, že je úplně ledová. (chce se mu plakat) Vyskočil jsem, nevěděl jsem, co mám dělat.”

10:02 - „Když jsem se natáhl pro láhev, tak jsem si všiml, že Monice trčí zpod peřiny zadek, který neměla opálený. Napil jsem se z láhve, kterou jsem dal mezi ně. Pak jsem znovu zvracel, šla ze mě voda s kolou a pak už jen voda, neměl jsem v sobě nic.”

9:56 - „Večer jsem říkal Monice, jestli by zašla pro vodu, ona že ne, že jí není dobře, tak jsem šel znovu já. Donesl jsem opět 3 láhve vody, jednu jsem dal mezi Klárku a Moniku s tím, aby pily,“ popisuje Kramný.

9:54 - Soudkyně Gilová se ptá, kolik hodin bylo, když donesl vodu od uklízeče z chodby. Kramný odpověděl, že mohlo být kolem 13. hodiny. „Postupem času Monika chodila na záchod méně, byli jsme všichni z toho unaveni, střídavě jsme spali. Monika si dala k posteli odpadkový koš, sem tam jsem viděl, že zvrací do toho koše.“

9:52 - Kramný chtěl od uklízeče tři láhve vody. Do pokoje se vrátil s vodou a toaletním papírem.

9:51 - „Neměli jsme vodu, Monika řekla, ať se napiju coly, že to pomáhá, já po ní ale zvracel. “

9:50 - Kramný popisuje, jak byli na takové chvíle na dovolené připraveni, že měli s sebou prášky.

9:47 - 28. července šli spát, nikomu špatně nebylo. „Ráno vstala Monika, šla zatáhnout závěsy a řekla mi, že jí není nějak dobře. Začal jsem se převalovat, cítil jsem na břichu ten tlak, jako když se vám chce zvracet. Monika běžela na záchod, když přišla, řekla, že zvracela a měla průjem. Pak jsem šel zvracet já, nakonec se vzbudila Klárka, byla malátná, ospalá. Pak běžela Monika na záchod, já za ní za chvíli do koupelny,“ líčí Kramný. „Já jsem zvracel do umyvadla, že Monika měla průjem. To vím s jistotou kvůli zápachu, který v koupelně byl.“

9:45 - „Spaní u nás bylo trošku problematické, Monika nechtěla spát u okna, Klárka u dveří,“ vypověděl Kramný. „U stolečku, když jsme ho chtěli posunout, byly nějaké dráty ze zdi.“

9:39 - „Odpoledne jsme šli na molo, já Moniku fotil, před večeří jsme se všichni osprchovali, pustili jsme si možná televizi nebo tablet, který jsme měli. Před večeří jsme se fotili u pláže.“

9:36 - „Užívali jsme si dovolenou, žádné hádky nebo neshody mezi námi neprobíhaly. 28. července ráno, tak jako každý den, šla Monika odnést ručníky na pláž. Šli jsme na snídani, vrátili se do pokoje pro tašku a vydali se na naše místo, tam jsme byli až do oběda. Nefunkční trezor jsme reklamovali třikrát na recepci,“ řekl Kramný.

9:35 - „Monika vždy ráno vstala a šla odnést ručníky na pláž, většinou jsem to postřehl, až když se vracela. Jednou mi řekla, že bych je mohl odnést já,“ popisuje Kramný, jak to probíhalo na dovolené.

9:32 - Let do Hurghady trval asi čtyři hodiny, byl bez problémů. První problémy začaly na hotelu, dostali na recepci informaci, že není volné místo. „My (náš autobus) jsme čekali, Rusové, kteří přijeli po nás, pokoje dostávali,“ uvedl Kramný. Nakonec pokoje dostali. Nefungoval ale trezor, jinak bylo na pokoji vše v pořádku.

9:26 - Líčí poslední dny před dovolenou, při odjezdu jim bzučel v jednom z kufrů holicí strojek. Cesta na letiště probíhala normálně, bavili se o tom, co podniknou v Egyptě.

9:21 - Kramný vypovídá, že s manželkou plánovali další dítě, koupi domu nebo většího bytu. Poslední byt si prohlíželi někdy v červenci.

Foto: Pavel Karban, Právo

Karel Rychlý, nevlastní otec Petra Kramného

9:19 - Kramný popisuje, jak plánovali dovolenou v roce 2013. Stanovili si hranici 40 tisíc korun. V práci se snažil přesvědčit jednoho z kolegů, aby jel s nimi do Egypta, který vybrala Monika s tím, že nic lepšího za ty peníze (40 tisíc) neseženou. Kolega ale nechtěl, chtěl naopak, aby Kramní jeli s jeho rodinou jinam a v jiném termínu. Monice to však nevyhovavalo, v tom termínu nemohla mít dovolenou.

9:11 - „Kdybych ublížil svým holkám, tak bych se přiznal nebo raději zabil, protože bych neunesl tíži svého svědomí,” pokračuje Kramný. „Krajskému soudu věřím, že se nenechá ovlivnit bulvárem.”

9:09 - „Zbyla ve mně prázdnota, která se nedá ničím vyplnit,” prohlásil Kramný. „Moje holky nemůže nikdo ničím nahradit, to se nedá. Mojí jedinou možností je očistit své jméno a jméno své rodiny před soudem.”

9:07 -  Kramný skočil soudkyni do řeči. Ta ho lehce napomenula s tím, že to nebude v průběhu přelíčení dělat.

9:06 - „S obžalobou razantně nesouhlasím a odmítám, miloval jsem je a to, co tvrdí obžaloba, se nestalo,” uvedl Kramný.

9:05 - Kramný chce vypovídat. Na dotazy Slámové však odpovídat  nebude, protože z něj dělá vraha před celým národem.

9:04 - Soudkyně Renata Gilová se ptá obžalovaného, zda dostal obžalobu a ví, co je mu kladeno za vinu. Poučuje ho o právech i o tom, že nemusí vypovídat.

9:02 - Začíná výslech Kramného.

9:01 - Slámová požaduje celkem osm miliónů korun pro pozůstalé a 200 tisíc pro zdravotní pojišťovnu.

8:52 - Státní zástupce dočetl obžalobu, zmocněnkyně poškozených Klára Slámová vyčísluje škodu pro pozůstalé.

8:51 - V sále jsou asi tři desítky novinářů včetně fotografů a kameramanů. Ti momentálně mohou točit, po přečtení obžaloby však musí kamery vypnout.

8:46 - Soud je zahájen, státní zástupce začíná číst obžalobu.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Petr Kramný u Krajského soudu v Ostravě

Podle obžaloby zabíjel proudem

O rok mladší manželka a osmiletá dcera Kramného zemřely na konci července 2013 v hotelu v egyptském letovisku Hurghada. Média nejprve spekulovala o otravě. Až později se na základě výsledku pitvy, která proběhla v Ostravě, objevily informace, že dvojici zabil elektrický proud.

„Důkazy, které byly opatřeny policií, v podstatě vyvrátily to, že by příčinou smrti byly dehydratace nebo otrava. Naopak důkazy prokazují, že obě poškozené zemřely v důsledku zásahu elektrického proudu,“ řekl v květnu státní zástupce Vít Legerský.

Obžalovaný strávil několik měsíců v Egyptě, pak jej tamní úřady pustily do vlasti a později případ odložily. Česká policie, která si několikrát stěžovala na komunikaci s egyptskými úřady, Kramného obvinila na začátku roku 2014.

Státní zástupce o případu Kramného Video: Právo

Petr Kramný už několikrát žádal soud o propuštění z vazby, ani jednou mu ale nevyhověl. Jeho prosby nevyslyšel ani Ústavní soud, ke kterému se jeho obhájce rovněž obrátil. Spisový materiál má asi 5000 stran.

Anketa

Věříte Petrovi Kramnému, že svou ženu a dceru nezabil?
Ano
17,7 %
Ne
82,3 %
Celkem hlasovalo 9232 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám