Hlavní obsah

Policisté zadrželi na Ústecku sedm běženců z Íránu, Sýrie a Palestiny

Právo, ČTK, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem/Děčín

Pět běženců ze Sýrie a Palestiny zadržela v sobotu brzy ráno cizinecká policie mezi Ústím nad Labem a Děčínem při kontrole vlaku Euronight do Berlína. Jeden z nich cestoval s falešným dánským pasem. Dva Íránce pak policisté objevili v linkovém autobuse.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Jeden ze zadržených běženců měl falešný dánský pas.

Článek

Pět mladých mužů zadrželi policisté ve vlaku, který směřoval z Budapešti přes Vídeň do Německa. Právě spoje z Rakouska využívají nelegální migranti nejčastěji. „Většinou se migranti objevují při přímém tranzitu z Vídně. V tomto případě jde o státní příslušníky Sýrie a Palestiny,” řekl policista Miroslav Polcar.

Doklad měl jediný ze zadržených. Dánský pas byl ale falešný.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Karta by měla být z polykarbonátu, což v tomto případě není. Je tam papírové jádro, které je natištěno inkoustovou tiskárnou. Pasové stránky by měly mít vodoznak, který tam není. Na první pohled se může zdát jako zdařilý, ale člověk se zkušenostmi a znalostmi odhalí během deseti vteřin, že jde o falzifikát,” popsal další z policistů.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Policista studuje padělaný dánský pas jednoho z uprchlíků

„Chtěl jsem do Německa, abych mohl studovat. V naší zemi nemůžu,” řekl jeden ze zadržených Palestinců.

Íránci také mířili do Berlína

Další dva migranty z Íránu odhalili policisté v mezinárodním linkovém autobuse, který zastavili nedaleko hranic na dálnici D8. I ten směřoval do Berlína.

V Ústeckém kraji cizinečtí policisté zadržují při intenzivních kontrolách stále více běženců zejména právě ve vlacích a také na dálnici D8. Putující migranti cestují převážně bez dokladů opravňujících je pro pobyt v schengenském prostoru.

„Od začátku roku k pátku jsme celkem zajistili 185 nelegálně pobývajících cizinců,“ řekl vedoucí cizinecké policie v Ústeckém kraji Pavel Češka.

Letos víc zadržených než za celý loňský rok

Za celý loňský rok cizinečtí policisté v Ústeckém kraji přitom odhalili 155 nelegálních běženců. Nejvíce putujících cizinců zachytávají policisté na severu Čech právě v mezinárodních vlacích, které jedou nejčastěji z Maďarska a Rakouska.

Podle Češky jsou migranti z 90 procent muži, jen v malé míře cestují ženy s dětmi.

Řada cizinců cestuje s padělanými doklady. Nedávno policisté zadrželi ve vlaku dva mladé Iráčany s padělanými portugalskými občankami.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Kontroly cizinecké policie ve vlaku

Pokud policejní hlídky zadrží běžence, kteří bývají často bez dokladů, nejprve mu odeberou otisky prstů. Pokud byl v některé členské zemi evropské unie již žadatelem o azyl, začíná takzvané Dublinské řízení. To znamená, že bude předán do země, kde o azyl žádal, a ta o něm rozhoduje.

Když o azyl v EU běženec zatím nikde nežádal, policisté ho vrátí do země, ze které přijel. Když se nezjistí ani to, začíná takzvané readmisní řízení, tedy vrácení do rodné země.

U Syřanů, kterých zachytávají cizinečtí policisté nejvíc, je překážka. Nelze je kvůli válce do Sýrie vrátit, vydává se jim proto vízum za účelem strpění na území České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám