Hlavní obsah

Falešné zlaté cihly byly z wolframu, podvodníci je prodávali za 200 tisíc

Právo, bja
Praha

Falešné zlaté cihly, které kriminalisté našli v rámci vyšetřování případu krácení daní, měly hodnotu 52 tisíc korun a byly vyrobeny z wolframu. Podvodníci je prodávali až za 200 tisíc. Policisté nyní hledají další poškozené.

Foto: Policie ČR

Nalezené padělané zlaté cihličky

Článek

Protikorupční policie ve spolupráci se slovenskou policií v květnu objasnila případ krácení daně zhruba ve výši 500 miliónů korun. Policie obvinila pět osob slovenské národnosti, které obchodovaly s drahými kovy a své zisky nedanily. Uvedl na tiskové konferenci mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej.

„Během vyšetřování policisté zároveň odhalili čtveřici lidí ze Zlína, kteří vyráběli falešné zlaté cihly. Při zajištění zlatých cihel došlo k podezření, že jde o padělky, a po navrtání jedné z cihliček se toto podezření prokázalo,“ informoval Ibehej.

Cihly o hmotnosti 250 gramů jsou vyrobeny z wolframu a jsou potažené vrstvou zlata. Výrobní hodnota těchto cihel je zhruba 52 000 Kč. Čtveřice podezřelých s nimi obchodovala a prodávala je v ceně 170 000 až 200 000 Kč. Prodejní cena skutečné zlaté cihly je přitom až 250 000 Kč. Policie odhalila zatím sedm prodejů těchto cihliček, pachatele zatkla těsně před osmým prodejem. Hrozí jim odnětí svobody až na osm let. Všichni obvinění se přiznali.

Cihly měly i certifikáty

„Tři muži a jedna žena dávali do zlaté skořápky wolframové tyčinky a prodávali je jako zlaté. ‘Zlaté‘ cihly se prodávaly v lesklých krabičkách a podvodníci k nim vyrobili i certifikáty a na zlatém pouzdře byla vyražena i ochranná známka renomované švýcarské společnosti,“ sdělil Ibehej.

Foto: Policie ČR

Nalezené padělané zlaté cihličky

V dílně měli pachatelé veškeré vybavení (tavicí tyglík, razidlo atd.), policie ovšem nechce popisovat přesný postup, jak cihličky vznikaly.

Podobný případ padělků zlatých cihliček odhalila na podzim policie v New Yorku.

Policie apeluje na veřejnost, aby hlásila veškeré informace, které s případem souvisí. „Pokud někdo zakoupil zlatou cihličku a není si jistý, zda je pravá, tak by měl kontaktovat policisty na telefonním čísle 775 930 816 či na e-mailové adrese: uokfk.kobra@pcr.cz,“ uzavřel Ibehej.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám