Hlavní obsah

Vrchní soud zastavil vydání trojice teroristů do USA

Praha
Aktualizováno

Pražský vrchní soud zrušil rozhodnutí o přípustnosti vydání tří mužů obviněných ze spolupráce s teroristy do USA, uvedla v úterý mluvčí městského soudu Markéta Puci. Vydání přitom letos v dubnu povolil právě pražský městský soud.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vrchní soud vyhověl stížnostem obviněných, podle nichž Spojené státy nedaly dostatečné záruky ohledně toho, že muži nebudou ve vězení podrobeni nelidskému zacházení. Městský soud si bude muset od USA vyžádat upřesnění. Trojici hrozí až doživotí.

Faouziho Jabera, Chalída El Marabího a Alího Fajáda zadržela česká policie loni na jaře v jednom pražském hotelu.

Jaber měl v roce 2012 přislíbit americkým agentům vydávajícím se za členy FARC pomoc s převozem a uskladněním kokainu a dodávku zbraní v celkové hodnotě přes 160 miliónů korun. El Marabího a Fajáda si měl k obchodu přizvat.

Chtěli prodat i rakety

Američané viní trojici ze „spiknutí k poskytnutí materiální podpory teroristické organizaci“. Jaberovi a Marabímu dále kladou za vinu spiknutí k praní špinavých peněz a k prodeji kokainu, Jaberovi a Fajádovi ze spiknutí k nabytí a prodeji raket země-vzduch a ze „spiknutí s cílem zabít důstojníky a zaměstnance Spojených států“.

Podle státní zástupkyně vydání mužů do USA nic nebrání. Skutky, které údajně spáchali, jsou totiž trestné i podle českého práva. Bylo by za ně možné uložit až výjimečný trest odnětí svobody, pokud by mužům byla prokázána vina z přípravy vraždy, případně až 18 let za nedovolené nakládání s drogami.

Pokud soud vydání trojice povolí, konečný souhlas s extradicí do USA bude ještě muset vyslovit ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám