Hlavní obsah

Policisté obsadí na začátku prázdnin silnice

Právo, bja
Praha

Prázdniny má většina lidí spojené s pohodou a cestováním. Pro policisty jsou ovšem letní měsíce nejrizikovějšími v roce. Proto i letos musí účastníci silničního provozu počítat s celostátní kontrolou, která bude probíhat během víkendů od 26. června do 12. července. O bezpečnostních opatřeních, která mají eliminovat nehody na silnicích, informovali v úterý na tiskové konferenci zástupci policie.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Celorepubliková akce zaměřená na bezpečnost na silnicích začne již tento pátek, tedy 26. června a bude probíhat po tři následující víkendy. Tato akce bude na významnějších dopravních tazích. Záměrem této akce je, aby policie byla více vidět a její přítomnost zklidnila silniční provoz,“ uvedl náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Ředitel dopravní policie Tomáš Lerch upozornil, že především v létě řidiči při cestě na dovolenou často přeceňují své síly, případně nedodržují předepsanou rychlost. Rychlá jízda je přitom nejčastější příčinou tragických nehod.

Dalším velkým rizikem je potom řízení pod vlivem alkoholu. Až osmdesát procent řidičů, kteří bourají pod vlivem, má v krvi více než jedno promile. Akcí zaměřených na přítomnost alkoholu v krvi řidiče bude během prázdnin celkem sedmdesát a budou se konat v průběhu celého léta, sdělila koordinátorka prevence Zuzana Pidrmanová.

Stejně jako v minulých letech i letos vyjedou čeští policisté do Chorvatska a Bulharska, kde budou radit turistům v nouzi. V chorvatských městech Omiš a Šibenik a v bulharských městech Primorsko a Kiten budou 24 hodin denně poskytovat konzultace po telefonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám