Hlavní obsah

Z důvěřivce vylákala žena skoro 12 miliónů, přesto se s ní oženil

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dvaačtyřicetiletá Eva Dostálová Peštová stanula v úterý před pražským městským soudem. Čelí obžalobě z podvodu, údajně měla ze svého domácího vylákat téměř 12 miliónů korun. Peštová se hájí tím, že se do ní o čtrnáct let starší muž zamiloval a peníze jí dával na živobytí. Později se oba vzali. Muž tvrdí, že mu lhala, aby se obohatila. Peštové hrozí v případě prokázání viny až deset let vězení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Peštová se s mužem setkala poprvé, když podepisovala nájemní smlouvu na byt v jeho pražském domě. „Při podpisu byl přítomný, zde se myslím do mě můj manžel zamiloval,“ uvedla Peštová v přípravném řízení, přímo u soudu odmítla vypovídat. „Já ho stále miluji,“ dodala.

Zpočátku k ní muž docházel občas na drobné úpravy v bytě, později se prý začali stýkat po obchodních centrech, prázdných bytech v domě a podobně. „Volala mi asi jednou měsíčně, že jí zhasl plamínek u karmy,“ komentoval to důvěřivý muž.

Místo léčby nádoru silikonová prsa

Schůzky s Peštovou připustil, šlo prý vždy ale o to, že chtěla půjčit peníze. Žena tvrdí, že jí peníze dával na živobytí. „Řekl, že peníze má a že mě bude živit,“ má jasno Peštová. Jenže podle ožebračeného muže žádala peníze na letenku do Kanady, kde jí údajně zemřela sestra, na výdaje spojené s vymyšlenou přepravou sestřina dítěte z Kanady do Česka, na úhradu vymyšleného právního zastoupení či na údajné uplácení soudců, státních zástupců a dalších právníků. Za další peníze, které prý vylákala za účelem odstranění nádoru, si nechala udělat nová prsa.

„Ze začátku jsem chtěl pomoci, potom to ale začala podmiňovat, že ty peníze nedostanu zpátky, pokud nedám další a další,“ posteskl si před soudem muž. Peštová si ale pořád stála za svým. „Žádnou nemoc nemám, peníze mi dal na silikony,“ řekla. „Mám sestru v Kanadě, ale proč by umírala? Je mladá,“ nechápala tvrzení obžaloby Peštová. Muž si nic neověřoval, prý ho žena napadla, že ji ověřováním ponižuje.

Svatbu tajili

Zhruba po roce od seznámení měli spolu svatbu. Dva dny před obřadem podepsali předmanželskou smlouvu. „Vzhledem k tomu, že mám větší děti, tak jsem se za ten vztah styděla. U nás Romů je to ostuda,“ uvedla Peštová. Na svatbě byli pouze oni dva a úředníci, nechtěli, aby o tom jejich rodiny věděly. „Jeho synovec mu vytkl, že si vzal černou čokoládu, a zakázal mu se se mnou stýkat,“ řekla žena na policii s tím, že za jejím trestním stíháním je právě mužův synovec.

Muž ale podle svých slov souhlasil s manželstvím z jiných důvodů. Peštová si prý chtěla osvojit údajně osiřelé sestřino dítě. „Pro osvojení musela mít hmotné zajištění a věděla, že já jsem zajištěný byl. Pořád jsem věřil, že je možné dlužné částky získat zpátky,“ zdůvodňoval si muž svatbu, ze které prý zase oba odjeli každý svou cestou.

Po svatbě ale „romantika“ skončila. „Začala mi vyhrožovat, že na mě bůhví co svede. Že na mě svede, že je těhotná, i když jsem věděl, že to není možné,“ popisoval manželské útrapy muž, který popřel jakýkoli sexuální vztah s Peštovou, která ale tvrdí opak. „Normálně jsme spolu sexuálně žili, proč bychom se jinak brali?“ uvedla žena. Peštová prý na muže také podala trestní oznámení, že ji vydíral a vyhrožoval jí i jejím dětem.

Prý chtěla všechno vrátit

Apetit Peštové po penězích po svatbě nijak neutichl, naopak. „Chtěla po mně, abych bral matčino zlato a šperky a dával to do zastavárny,“ zoufal si muž. „Okradl jsem vlastní matku o rodinné zlato a šperky, což bylo nejhorší, co jsem kdy provedl,“ prohlásil.

Celkem od něj Peštová dostala 11,7 miliónu korun. Nejprve šlo o jeho finanční prostředky, potom matčiny, následovaly půjčky od banky i třetích osob. „Životní pojištění, několik životních pojistek, důchodové pojištění – o všechno jsem přišel,“ řekl muž, který je v současnosti na úřadu práce. „Říkala, že po skončení dědického řízení po sestře všechno vrátí a mojí matce, za to jak byla hodná, poskytne milióny,“ snažil si vysvětlit své jednání muž.

Soud bude pokračovat koncem července výslechy svědků i soudních znalců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám