Hlavní obsah

Kriminalista: Zloději jsou hladoví pořád, hlavně bytařům neusnadňujte práci

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zloději v poslední době mění své návyky a přecházejí od vykrádání aut ke krádežím v bytech a domech, uvedl v rozhovoru pro Novinky vedoucí oddělení obecné kriminality z Prahy Jan Zigáček. Popsal, co je pro vyšetřovatele klíčové při ohledání místa vloupání, a před letními dovolenými upozornil, že zlodějům majitelé bytů často zbytečně pomáhají.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kdy máte nejvíc práce?

Celoročně, práce je pořád hodně. Berte to tak, že pachatelé, kteří se touto činností zabývají, mají hlad pořád. Nejen v létě, kdy by se mohlo zdát, že máme práce nejvíce. Poslední dobou si také všímáme, že tzv. autaři přecházejí na vykrádání sklepů, obchodů a následně bytů a domů. Nevím, zda je to trend, ale jeden ze zadržených nám jednou řekl, že v autech toho už moc není, a tak jde raději do bytu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Setkáváte se spíše se zloději profesionály, nebo s amatéry?

Tuto práci dělám 18 let a na začátku to vypadalo, že se pachatelé specializují, ale poslední dobou jsou spíše v pozadí. Je to z toho důvodu, že jsou tady určité patologické jevy, jako je alkoholismus, drogy a závislost na automatech. Za mou kariéru se mi stalo, že jsem se se stejným pachatelem setkal i pětkrát.

Co říkáte na rozhodnutí soudu, že občané mohou snímky zlodějů zveřejňovat?

Se zveřejňováním souhlasím, ale po konzultaci s kriminalisty. Policie může mít pachatele tzv. v hledáčku a může to narušit další průběh šetření. Pak se stane takové zveřejnění bez předchozí konzultace spíše kontraproduktivním. Každopádně by lidé měli záznamy předávat policii a informace volat například na tísňovou linku.

Foto: Policie ČR

Dovnitř se dokázal dostat i dveřmi

Komplikují vám práci majitelé vykradené nemovitosti?

Mnohdy je taková nemilá událost pro poškozené psychicky náročná, ale pro nás je práce na místě činu alfou a omegou. Proto jsme rádi, když máme čas na zajišťování stop, se kterými nikdo nemanipuloval.

Vyšetřování určitě neprospěje uklizené místo činu. Někteří poškození jsou natolik nesolidní, že uvádějí i ukradené věci, které nikdy neměli. Stává se, že z takového poškozeného je pak podezřelý z pojišťovacího podvodu.

Jak dlouho trvá vaše práce na místě trestného činu?

Je to jiné případ od případu. Ovlivňuje to mnoho věcí, třeba i nasazení služebního psa. Průměrně asi hodinu a půl až dvě. Záleží i na složitosti napadeného objektu.

Máte pachatele, kterého znáte už několik let – něco jako zlodějská celebrita?

Najdou se takoví, kteří jsou našimi stálými klienty, tzv. dobří holubi se vracejí. Stalo se mi třeba, že jsem šel před lety v rajonu do nejmenované restaurace na soukromý výroční večírek po maturitě a zdravil mě tamní výčepní: „Dobrý den, pane nadporučíku, co vy tady zase děláte?“ V tu chvíli si mě všimli štamgasti a začali zvedat ruku s tím, že platí.

Vyvíjí se technika zlodějů s novými technologiemi?

Přemýšlení pachatelů je jednoznačné – snaží se na sebe co nejméně upozornit, být na místě co nejkratší dobu, aby ho to nestálo moc sil a nebyl chycen tzv. „za ruku“. Určitě se přizpůsobují tak, aby to pro ně bylo produktivní.

Foto: Policie ČR

Nářadí, které zloději používali

Vybírají si podle toho, jak je dům třeba honosný či dobře zabezpečený?

To je na prvním místě, je to způsob jejich myšlení. Pěkný dům, který je dobře zabezpečený, je velkým lákadlem. Takový pachatel se bude určitě snažit, aby se tam dostal s vidinou toho, že získá hodně peněz a cenností. Lákají je třeba i byty od developerů, protože si uvědomují, že majitele muselo pořízení bytu stát hodně peněz, a tak očekávají hodnotné věci.

Odradí je zabezpečení domu, bytu?

Většinou půjdou cestou nejmenšího odporu. Rozbijí třeba okno, které pak otevřou. Nejlepší cestou, jak nemovitost zabezpečit, je klasická střední cesta. Přílišné zabezpečení bývá kontraproduktivní.

Užitečné může být komplexní použití lepších bezpečnostních dveří vyšší třídy s rozvorovými, bezpečnostními zámky a bezpečnostním rámem. Kamenem úrazu jsou plastová okna – zkušený kriminálník ví, jak je co nejlépe otevřít. Na to je dobré vybavit okna třeba bezpečnostní fólií a pořídit zámky na jejich kličky. Protože se pachatel do objektu nedostane, většinou si to rozmyslí a od svého dalšího konání upustí.

Perfektní jsou také instalovaná pohybová čidla, třeba v předsíni, společně s akustickým hlásičem. Taková vnitřní, interiérová siréna je natolik hlasitá a nesnesitelná, že tam zloděj prostě nezůstane.

Setkáváte se také s tím, že si zloději odemknou tak, že to majitelé nepoznají – bez poškození zámku?

Takové případy jsou. Na první pohled to není vidět a odemknout a zamknout vstupní dveře lze, ale bavíme se o specialistovi planžetáři, který svoji „práci“ ovládá.

Jiný případ jsou provedená noční vloupání do bytů (předsíní) s horším zabezpečením vstupních dveří. Tam pak lze vniknout velice snadno, když nejsou dveře zamčené na zámek či bezpečnostní řetízek. Nejdůležitější je zamykat!

Co hlídací psi?

Pokud to bude klasické pouliční plemeno, tak je to většinou odradí. Ale stalo se, že ukradli i samotného psa.

Fungují rady na dovolenou, jako nepsat o ní na sociálních sítích, vybírání schránky či prádlo na balkóně?

Určitě bych ty rady nepodceňoval a nechlubil se kdekoli, kam a kdy jedete. Tipaři si mohou snadno prázdný byt vytipovat i podle plné schránky.

Mohou zloději vyřadit i elektronické zabezpečovací zařízení?

S vyřazením elektronického zabezpečení se většinou nesetkáváme. Když je vykraden objekt s instalovaným elektronickým zabezpečovacím systémem svedeným na pult centralizované ochrany, je tato služba buď špatně nastavena (telefonické vyrozumívání majitelů napadeného objektu), nebo se může výjezdovka pultu na místo dostavit pozdě bez svého přičinění.

Vše je nastaveno tak, že i jakékoli vyřazení centrály vyhlásí poplach. Každopádně elektronické zabezpečení domů je určitě dobrá záležitost a v současné době to nestojí měsíčně mnoho peněz.

Foto: Policie ČR

Zloději stačilo i takové okno

Co zabezpečení kamerovými systémy?

Viditelně nainstalované bezpečnostní kamery jsou dobrá věc a mnohdy dokážou pachatele od jeho nekalého úmyslu odradit. Záznamy z kamer při vyšetřování jednoznačně pomáhají, dobré zkušenosti máme s vnitřními interiérovými kamerami v napadených objektech – záběry jsou jednoznačně lepší.

Jaké zabezpečení byste lidem doporučil?

Obligatorní záležitosti, jako je vybírání poštovní schránky, větrání, zalévání květin a zamykání na noc – jednoznačně doporučuji. Investice do domácnosti v podobě instalace elektronického zabezpečovacího systému s pohybovými čidly, detektoru rozbití oken v různých kombinacích např. s vnitřní sirénou – toto sice něco stojí, ale máte třeba přímo na váš mobil nahlášeno narušení vašeho obydlí.

Ve dnešní době lze takto prostřednictvím smartphonů ovládat nejen topení, zalévání, otevírání okenic, ale třeba i nepravidelné svícení v místnostech atd.

Každopádně je důležité neusnadňovat práci zlodějům tím, že zapomenu zavřít okno nebo je nechám na ventilaci, zapomenu klíče v zámku vstupních dveří do bytu či je ztratím, přestěhuji se do „nového“ a zámky ihned nevyměním.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám