Hlavní obsah

V nočních vlacích na Břeclavsku zadrželi 12 migrantů

Brno

Jihomoravští policisté zadrželi v noci na neděli při kontrolní akci 12 běženců bez cestovních dokladů. Mezi nimi byla i těhotná žena a dva mladiství. Informoval o tom mluvčí jihomoravské policie Pavel Šváb. V sobotu byl také na jihu Moravy zadržen Afghánec v autobusu z Rakouska.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„V rychlíku Chopin cestovalo celkem devět osob bez povolení k pobytu na území České republiky, ve vlaku EuroNight Metropol směřujícím do Berlína pak další tři běženci,“ uvedl Šváb.

Policie momentálně zjišťuje, jestli  v některé zemi nepožádali o azyl. Policisté také spolupracují s pracovníky orgánu sociálně-právní ochrany dětí.

Česko jako tranzitní země

Česká policie v minulých dnech kvůli nelegální migraci zvýšila kontroly na silnicích i železnici, a to zejména v krajích hraničících s Rakouskem. [celá zpráva]

Česko je pro uprchlíky především tranzitní zemí. Cizinecká policie za prvních pět měsíců letošního roku v Česku odhalila 2418 nelegálně pobývajících cizinců, což je meziroční nárůst o 712. Zaznamenala také vyšší počet občanů Kosova, Sýrie či Afghánistánu, kteří byli zadrženi při pokusech o nelegální přechod do Německa.

Evropská unie čelí přílivu uprchlíků z Afriky, Sýrie a dalších zemí zasažených válkou a chudobou. Evropská komise proto navrhla přerozdělování uprchlíků na základě kvót. Země visegrádské čtyřky kvóty odmítají, migrační krizi chtějí řešit na základě dobrovolnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám