Hlavní obsah

Majitelky realitní kanceláře dostaly šest let vězení, klientům zpronevěřily 21 miliónů

Právo, zaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Desítky klientů plzeňské realitní kanceláře Styl přišly o statisíce až milióny korun. Peníze zpronevěřily dvě majitelky společnosti, které po sérii trestních oznámení stanuly před Krajským soudem v Plzni. Soudce jim ve čtvrtek uložil šestiletý trest vězení. Navíc jsou povinny zaplatit poškozeným způsobenou škodu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Iveta Škardová (vpravo) a Jana Mikulová u soudu

Článek

Když Miroslav Verbič prostřednictvím realitní kanceláře prodával dům, těžko mohl tušit, že z celkové částky uvidí jen polovinu. O zbytek peněz se postaraly majitelky realitky Iveta Škardová a Jana Mikulová. Své klienty obraly o celkem 21 miliónů korun.

Chtěly jsme vybudovat silnou společnost, která bude vidět.
obžalovaná

Dvojice žen se hájila tím, že jejich úmyslem rozhodně nebylo připravit zákazníky o peníze. „Chtěly jsme jim je uhradit ve splátkách z další činnosti realitní kanceláře,“ řekla už dříve před soudem devětačtyřicetiletá Škardová.

Tržby prý nestačily

Na rozjezd podnikání si obě ženy vzaly půjčku. Zpočátku ji splácely z utržených peněz, zejména z provizí za prodej nemovitostí a za zprostředkování úvěru u bank. Později už ale výdělky firmy nestačily pokrýt mzdy zaměstnanců, nájem a technické vybavení kanceláře. Právě proto obě ženy měly použít peníze klientů.

„Chtěly jsme vybudovat silnou společnost, která bude vidět. Předpokládaly jsme, že všechny závazky splatíme z budoucích zisků,“ citoval soudce výpověď Škardové na policii.

Miroslav Verbič prodával dům za 3,5 miliónu korun. Přesně 1,6 miliónu korun dosud neviděl. „Vysvětlovaly to tím, že se v minulosti dostaly do finančních problémů a teď se snaží tu černou díru zamáznout,“ uvedl poškozený na adresu obžalovaných.

Stejně jako další lidé i Verbič před krachem kanceláře dostal dopis, ve kterém stálo, že byly zastaveny veškeré výplaty finančních prostředků.

„Celou záležitost se snažíme aktivně řešit. Ačkoli jsme se snažili situaci řešit vlastními silami, toto se nepodařilo. Velmi nás to mrzí, protože jsme si vědomi způsobených komplikací. Prozatím nelze sdělit žádné další informace,“ psalo se v dopise od Stylu.

Firma fungovala pět let

Realitní kancelář Styl se sídlem v Plzni fungovala od roku 2007 do prosince 2012. Státní zástupce u soudu uvedl, že z peněz klientů obě obžalované platily vlastní výdaje.

„Nechávaly si zasílat finance určené k úhradě kupní ceny prodávaných nemovitostí na běžné bankovní účty kanceláře anebo peníze přijímaly v hotovosti, ačkoliv tyto peněžní prostředky musejí být vloženy na depozitní, pro tento účel zřízený bankovní účet,“ vysvětlil žalobce.

Majitelky společnosti pak nebyly schopné provádět úhrady všech závazků k vypořádání kupní ceny prodávaných nemovitostí. Realitní kancelář se však k tomu smluvně zavázala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám