Hlavní obsah

Policejní brutalita po sražení motorkáře: Policista měl lhát, aby kryl kolegu

– Praha
Právo, Radim Vaculík

Do ještě větších problémů než dosud se může dostat pražský policista (32), který loni v srpnu při honičce po pražském Chodově srazil svou služební octavií ujíždějícího mladého motorkáře (21). Květnovým rozhodnutím Vrchního státního zastupitelství v Praze už neplatí podmíněné zastavení jeho stíhání pro těžké ublížení na zdraví z nedbalosti, a je tedy znovu v roli obviněného. Ale co víc, pražští městští žalobci nově prověřují i možný nezákonný postup tohoto policisty po nehodě.

Zraněného motorkáře policista místo ošetření kopal. Reportáž ČT ze září 2014Video: Česká televize ČT24

 
Článek

Poté, co policejní vůz do motorkáře narazil a ten se přitom vážně zranil, spolujezdec ze služebního auta do ležícího mladíka podle zveřejněných záběrů kamer kopl a zřejmě ho dvakrát uhodil pěstí do obličeje. Za to jej inspekce doteď stíhá pro zneužití pravomoci s možným až pětiletým trestem.

Inspektory ale nyní navíc paralelně s vyšetřováním samotné nehody zajímá, proč řidič služebního vozu na údajný útok svého kolegy na ležícího mladíka nijak nereagoval a nesnažil se mu zabránit. A také proč poté podepsal úřední záznam, v němž je údajně událost popsána jinak, než se stala.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jak se Právu podařilo zjistit, v záznamu prý hlídka o incidentu uvedla, že se motorkář po nehodě pokusil o útěk, a proto proti němu jeden z policistů použil donucovací prostředky.

Utíkat nemohl

Fakt, že se mladík Radek Čapek nemohl kvůli zranění nohy postavit, a zůstal tedy ležet, ale o jeho snaze utéct příliš nesvědčí. Navíc v policejním dokumentu nebylo ani slovo o nějakém kopu či úderu policisty spolujezdce, hlídka tuto skutečnost jednoduše zamlčela. Celý incident však nahrála průmyslová kamera.

A opletačky s inspekcí kvůli tomu nyní má nejen samotný útočník, ale i policejní řidič, který ho tak údajně kryl. Za to je teď podezřelý hned ze dvou trestných činů.

„Jde o nadržování a zneužití pravomoci úřední osoby,“ upřesnil ve středu pražský žalobce Michal Muravský, který případ dozoruje. Pokud by inspekce policistovo stíhání kvůli těmto trestným činům rozšířila, nově by mu hrozilo také až pět let za mřížemi.

Spolujezdec byl příčetný

Naopak koho už nejspíš nemine v brzké době soud, tím je samotný útočící policista. Muravský ve středu Právu potvrdil, že počátkem července s největší pravděpodobností navrhne jeho obžalobu pro zmíněné zneužití pravomoci.

V ruce už má totiž žalobce znalecký posudek, podle kterého byl tento policejní spolujezdec příčetný, když kopl ležícího Čapka do žeber a udeřil ho do obličeje. Policista se dosud bránil tím, že se při nehodě uhodil do hlavy, utrpěl otřes mozku a ze svého následného útoku na mladíka si nic nepamatuje.

Jenže podle zjištění redakce soudní znalec sice konstatoval, že ovládací a rozpoznávací schopnosti policisty byly kvůli zranění hlavy podstatně sníženy, nicméně úplně nevymizely.

Zjednodušeně řečeno si údajně policista uvědomoval, co dělá, když se na Čapka vrhl, a byl za své jednání odpovědný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám