Hlavní obsah

Policie obvinila exředitelku litoměřického muzea z rozkrádání exponátů

Právo, ČTK, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litoměřice

Policie obvinila bývalou ředitelku litoměřického muzea Evu Štíbrovou z porušování povinnosti při správě cizího majetku. Litoměřická okresní zástupkyně Kateřina Doušová v pondělí uvedla, že z muzea zmizelo několik tisíc věcí, jejichž hodnota dosahuje několika miliónů korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Trestní oznámení podal ředitel muzea Tomáš Wiesner poté, co zjistil, že muzeum postrádá ve svých sbírkách jeden artefakt. Při následných kontrolách se přišlo na to, že chybí mnohem více věcí.

V muzeu nyní dokončují inventarizaci. "Na seznamu je přes 9000 čísel, přičemž pod jedním se může skrývat více věcí," řekl Wiesner. Hodnota ukradených exponátů je v řádech miliónů korun. "Liší se ovšem hodnota, kterou uvádějí soudní znalci, ať ta historická, nebo ta, za jakou je možné prodat věc v aukci," řekl Wiesner, který do funkce nastoupil v září 2012.

Z muzea zmizel také rukopis graduálu z poloviny 15. století, který někdo bez vědomí vedení vyvezl do Německa a posléze se ocitl v Rakouské národní knihovně.

Litoměřická okresní zástupkyně Kateřina Doušová nevyloučila, že kvůli rozkrádání exponátů v okresním muzeu obviní policisté ještě další lidi. Bývalé ředitelce hrozí vězení až osm let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám