Hlavní obsah

Cifršpión žádal za nezákonné stíhání milióny, soud mu přiznal statisíce

Právo, Josef Koukal
Praha
Aktualizováno

Z devítimiliónového odškodnění, které požadoval od státu někdejší šéf Finančního analytického útvaru ministerstva financí (FAÚ) Jiří Kudlík, vysoudil nakonec 400 tisíc. Část peněz už dostal, podle Obvodního soudu pro Prahu 2 tak získá už jen doplatek 56 850 korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Kudlík u soudu. Archivní snímek

Článek

Kudlík, který usiloval o odškodnění za své mnohaleté stíhání v kauze vytunelování CS Fondů, se k soudu v pondělí nedostavil.

Od roku 1997 byl stíhán jako člen zločinecké skupiny vedené dnešním uhlobaronem Pavlem Tykačem, později ho soudy očistily.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Původní skoro devítimiliónový nárok ještě v průběhu procesu snížil samotný Kudlík, na konci vymáhal něco přes osm miliónů. „Vznesl několik nároků. Pokud jde o nárok na nemajetkovou újmu, byl úspěšný co do základu nároku, ne však co do částky,“ konstatoval soudce Petr Veleman.

Soud Kudlíkovi neuznal náhradu škody za ušlý zisk v době, kdy z důvodu svého stíhání nemohl vykonávat své povolání. „Nepodařilo se prokázat, že by mu ušel výdělek v takovém rozsahu,“ uvedl Veleman.

Stát podle něj navíc už v minulosti Kudlíkovi proplatil vyšší náklady na právní služby spojené s obhajobou, než odpovídalo tarifům. Po započtení rozdílu a odečtení už vyplacených zhruba 237 tisíc korun odškodnění, zbylo pro žalobce k vyplacení uvedených necelých 57 tisíc korun.

„Z takového výsledku jsem pochopitelně zklamaný, ale podrobněji se vyjádřím, až si přečtu písemné odůvodnění,“ řekl Právu Kudlík. „Dá se předpokládat, že podáme odvolání,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám