Hlavní obsah

Policisté ušetří lidem cestu na služebnu, výpověď nahrají na tablet

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když někoho na ulici středočeského Kolína v minulosti okradli o peněženku nebo třeba napadli, musel to jít řešit na služebnu, kde strávil hodiny čekáním a následným papírováním. Navíc pak totéž neminulo i očité svědky události. V horším případě dotyčný raději na policii kvůli nedostatku času a trpělivosti vůbec nešel.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Tomu teď míní právě v tomto důležitém železničním i říčním dopravním uzlu jako jedni z prvních v Česku udělat přítrž. Od 1. července dostanou kolínští policisté sloužící přímo na ulici v rámci projektu „Simply quick“ (česky „jednoduše rychle“) deset tabletů.

Na těch pak budou moci nejen okamžitě zkontrolovat totožnost aktérů případu, pomocí GPS zadat přesné místo události a vyfotografovat ho, ale dokonce i přímo vyslechnout oběti a svědky – prostě si je nahrát na video.

Výpovědi na ulicích

„Rádi bychom dělali v jednodušších případech výpovědi lidí přímo na ulici, a to přes tyto tablety. Myslím si, že to bude i pro občana výhoda, že nebude muset na obvodní oddělení, kde by seděl a sepisoval výpověď,“ nastínil Právu průlomový plán na zrychlení a zefektivnění práce kolínské policie její ředitel Jiří Fejfar.

Ušetří to nejen čas a nervy občanů i policistů v podobě zbavení se zbytečné administrativy, ale může to mnohem účinněji pomoci i při vyšetřování a hledání samotného pachatele.

Právě na místě činu a krátce po něm jsou totiž výpovědi lidí nejautentičtější, protože mají událost čerstvě v paměti. Zkoušet to v Kolíně budou zatím na jednom z tabletů už od zmíněného 1. července, a pokud se videovýslechy osvědčí, Fejfar míní podle svých slov v nejbližší době k tomuto účelu použít všech deset.

Jak už bylo zmíněno, tablety v rukou policistů v kolínských ulicích mohou vyřešit i další zdlouhavé a pro mnohé lidi otravné povinnosti typu ověřování totožnosti.

Když v současnosti policista v terénu někoho zastaví, aby zjistil, co je zač, a dotyčný zrovna zapomněl doklady doma, nastává problém.

Teď mohou zůstat v těch ulicích nebo v různých veřejných institucích, jako jsou nádraží, banky či obchodní centra, a vše zadat do tabletu
ředitel kolínské policie Jiří Fejfar

Buď se zaručí přítomný kamarád svým občanským průkazem, ale když tam žádný není, čeká občana nepříjemné zdržení v podobě cesty na služebnu. Až tam pak v systému vyskočí k jeho jménu i fotografie.

Stejné informace jako na služebně

V Kolíně ale toto martyrium už nebudou muset díky tabletům řešit. V nich budou mít stejný přístup do policejních databází jako počítače používané běžně v kancelářích služeben.

Takže když příště někdo nechá doklady doma, stačí, aby policistovi nahlásil jméno a datum narození. Ten je zadá do tabletu a během pár sekund se mu objeví všechny základní údaje i fotografie dotyčného a ověření totožnosti je vyřešeno za pár desítek sekund.

Za pár sekund hotovo

„V současné době to funguje tak, že policista si napíše ověření totožnosti na lístek, a když jich má určité množství, tak musí odejít z terénu na služebnu, aby byl schopen do systému počítače zadat, koho všeho zkontroloval. Kdežto když to udělá přes tablet, žádné takové úkony ho nečekají, bude to mít hotovo hned a může zůstat na místě,“ řekl Fejfar.

Za pět měsíců letošního roku zkontrolovali tamní policisté 7500 lidí, přičemž běžné zadání údajů prověřovaného člověka do počítače v kanceláři pak policistům trvá zhruba jednu minutu. Ale musejí kvůli tomu na služebnu.

„No a když to pak vydělíte na počty policistů, tak jsme mohli zůstat v ulicích o 124 hodin více (za sledovanou dobu), o které si museli policisté zkrátit službu v ulicích, aby vše zanesli do počítače v kanceláři,“ podotkl místní policejní ředitel.

Tablety tak podle Fejfara dostanou do ulic i ty policisty, kteří doteď trávili většinu času právě za kancelářským stolem, půjde prý až o jedenáct posil.

„Teď mohou zůstat v těch ulicích nebo v různých veřejných institucích, jako jsou nádraží, banky či obchodní centra, a vše zadat do tabletu. Navíc na těchto místech s vyšší koncentrací trestné činnosti svou přítomností působí preventivně, protože budou stále vidět,“ přidal další výhodu Fejfar.

Muži zákona mají jasnější přehled

Nyní už jen řeší detail, jak a kde je budou policisté s sebou na uniformě nosit. S tablety je však spojen i další projekt, který policisté v Kolíně jako v prvním městě v ČR rozjeli už od ledna. Jde o tzv. mapy kriminality.

Díky údajům zaznamenaným a vzájemně sdíleným mezi policisty, městskými strážníky, kolínskou radnicí i samotnými občany tam mají jasný přehled o tom, v kterých lokalitách, v jakém čase nejčastěji dochází k určitým konkrétním trestným činům, ale třeba i přestupkům a dopravním nehodám.

Mohou tak vyčlenit na ta nejrizikovější místa a v nejvhodnější dobu své uniformované muže, kteří trestným činům svou přítomností buďto zcela předejdou, nebo je jednodušeji vyřeší.

Zloději mají utrum

A právě v Kolíně to přineslo za první čtyři měsíce nebývalé výsledky týkající se pouliční kriminality. Počet vloupání do aut, obchodů, bytů či domů klesl proti loňsku o 57 procent, klasických kapesních krádeží či odcizení věcí z prodejen ubylo o 65 procent.

Ruku v ruce s tím se navíc kolínským policistům podařilo objasnit asi o 13 procent víc trestných činů než loni ve stejném období, tedy celkem téměř 46 procent všeho, co lidé napáchali.

Jak s tím souvisí projekt s tablety? Jednoduše. Policisté v ulicích budou podle Fejfara dostávat se zhruba dvacetiminutovým předstihem do tabletu instrukce s mapkou kritické zóny, ve které by měli hlídkovat, protože podle dat zaznamenaných z předchozího týdne v rámci projektu „Mapy kriminality“ právě v té zóně hrozí například více kapesních krádeží či vloupaček.

První fakta už o prázdninách

Mohou se tak například zaměřit i na konkrétní lidi, kteří se tam pohybují, protože, jak zmínil šéf středočeské policie Václav Kučera, pachatelé se rádi vracejí na místa, kde se jim krádež už jednou podařila a jež dobře znají.

A už o prázdninách míní policisté na webu projektu „Bezpečný Kolín“ informovat i veškerou veřejnost o konkrétních místech v okruhu stovek metrů, kde se v poslední době nejčastěji odehrála třeba vloupání do aut nebo kde se pohybují kapsáři.

„Ten efekt je vidět a mapy jsou podle mě budoucnost. V žádném případě to nepřeceňuji, ale vidím v tom poměrně jednoduchý nástroj pro snižování kriminality a informovanost lidí,“ podotkl k tomu Právu středočeský policejní šéf Kučera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám