Hlavní obsah

Z vazby do vězení. Lihový boss Březina míří za mříže kvůli přechovávání zbraní

Právo, Aleš Fuksa
Zlín
Aktualizováno

Lihový boss Radek Březina se bude již za pár týdnů hlásit do výkonu trestu, kam zamíří z vazební věznice. A to přesto, že ještě není rozhodnuto v jeho hlavní kauze téměř sedmimiliardového daňového úniku. Nepodmíněný trest nastoupí kvůli jiné věci. Od roku 1993 do 2014 přechovával na různých místech nelegálně držené zbraně, munici a semtex.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Radka Březinu doprovázela k soudu vězeňská eskorta.

Článek

Hrozilo mu až pět let, Krajský soud ve Zlíně jej v odvolacím řízení poslal pravomocně do vězení na šestnáct měsíců.

Lihový boss ukrýval tři čtvrtě kilogramu semtexu, samopal Tokarev, opakovací brokovnici, pistoli ČZ 75 a přes jedenáct set kusů munice doma v Kostelci u Zlína a později ve své firmě či v průmyslové budově areálu bývalých Baťových závodů.

Bez povolení a zbrojního průkazu se tak dopouštěl osmnáct let nedovoleného ozbrojování. Březina tvrdí, že zbraně získal coby zástavu od neznámého Jugoslávce v roce 1996.

Přistupoval k nim jako k věcem cizím a takto se k nim choval.
obhájce Březiny

”Byl jsem půl roku po škole. Dával jsem krátkodobé půjčky za vysoký úrok. Pro mě ty úroky znamenaly měsíční příjem jak pro pracujícího člověka,“ uvedl. Padesát tisíc korun prý půjčil i neznámému Jugoslávci, který se zprvu zaručil svým vozem.

Zbraně prý neovládal

Jeho obhájce Filip Opatřil se snažil jak okresnímu, tak nyní krajskému soudu vysvětlit, že Březina se zbraněmi nijak nedisponoval a objektivně je tak nepřechovával.

„Přechovávání je jakýkoliv způsob držení nebo nošení zbraně. Domnívám se, že je zřejmé, že držba je určitým předpokladem k tomu, že někdo zbraně přechovává a může být odsouzen. Můj klient by musel věc fakticky ovládat a současné s věcí nakládat jako s věcí vlastní. Ano, získal je do své moci jako zástavu za poskytnutou půjčku, ale rozhodně není splněn druhý stav držby, že by s věcmi nakládal jako s věcmi vlastními. Přistupoval k nim jako k věcem cizím a takto se k nim choval,“ vysvětlil obhájce.

Odvolací soud se však s jeho pojetím výrazu přechovávání zbraní neztotožnil. Oproti rozsudku okresního soudu však snížil nepodmíněný trest z původních dvou let na šestnáct měsíců.

Jméno Radka Březiny v poslední době figuruje především u Krajského soudu v Olomouci, kde spolu se svým mladším bratrem Tomášem a dalšími kumpány čelí obžalobě z rozsáhlého daňového podvodu při nelegálním obchodování s lihem. Lihový boss měl stát okrást o 6,7 miliardy korun. V lihové aféře mu hrozí nepodmíněný trest na dobu až 13 let a 4 měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám