Hlavní obsah

Málem umlátil spoluvězně kladivem, odsedí si dalších 30 let

– Praha • Aktualizováno

Za pokus o vraždu spoluvězně kladivem stráví recidivista Patrik Kónya ve vězení dalších 30 let, poté zůstane v zabezpečovací detenci. Trest mu ve středu potvrdil odvolací Vrchní soud v Praze. Mladík zaútočil loni v březnu ve valdické věznici, kde si odpykává 20 let za ubití otčíma.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Patrik Kónya u soudu

Článek

Státní zástupkyně pro Kónyu požadovala doživotí, podle soudců však pro uložení nejpřísnějšího trestu nebyly splněny zákonné podmínky.

Šestadvacetiletý Kónya zasadil svému spoluvězni nejméně pět úderů do temene i obličeje. Zhmoždil mu mozek, způsobil mu tříštivé zlomeniny kostí a roztrhl mu oko. Muže zachránil okamžitý letecký transport do nemocnice a operace. Útok sice přežil, je ale nepohyblivý a téměř nevidomý. Jeho stav vyžaduje stálou ošetřovatelskou péči, soudy mu kvůli tomu přerušily výkon trestu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kónya po napadení řekl policistům, že od rána potřeboval vyventilovat vnitřní napětí. Na pracovišti proto sebral kladivo, původně prý chtěl rozbít umyvadlo či mísu na toaletě. Potkal ale jiného odsouzeného, se kterým podle vlastních slov nikdy neměl konflikt. Přesto na něj zaútočil, čímž se uklidnil. Poté odešel za dozorcem, kterému oznámil, že nejspíš zabil spoluvězně.

Zabezpečovací detence

Zabezpečovací detence se vykonává v ústavu se zvláštní ostrahou a s léčebnými, psychologickými, vzdělávacími, pedagogickými, rehabilitačními a činnostními programy. Výkonem se sleduje jak ochrana společnosti, tak terapeutické a výchovné působení na chovance. Ti jsou do zabezpečovací detence umisťováni na základě soudního rozhodnutí.

Zabezpečovací detence je určena pro osoby, které spáchaly zvlášť závažný trestný čin a pro svou duševní poruchu nejsou schopny běžného výkonu trestu a psychiatrické nemocnice nejsou schopny zajistit ochranu společnosti. Ústavy zabezpečovací detence spravuje Vězeňská služba ČR, kdy jeden se nachází v Brně a druhý v Opavě.

Zdroj: Vězeňská služba ČR

Muž se hájil tím, že mu vězeňský lékař vysadil dlouhodobě užívané léky na uklidnění. V minulosti byl opakovaně trestaný, od svých 18 let strávil mimo vězení 60 dnů. Otčíma zavraždil v roce 2009 kladivem a sekerou dva měsíce po propuštění na svobodu. Podle rozsudku musí Kónya uhradit napadenému téměř 500 tisíc korun, další milión korun má zaplatit zdravotní pojišťovně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám