Hlavní obsah

Bývalý břeclavský místostarosta podle soudu podváděl, vyvázl s podmínkou

Právo, miv
Břeclav

Bývalý místostarosta Břeclavi Martin Radkovič (Pro Region) vyvázl od soudu s podmínkou za podvody při svých podnikatelských aktivitách. Rozsudek je zatím nepravomocný.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Bývalý břeclavský místostarosta Martin Radkovič u soudu

Článek

Případ se stal v roce 2010, kdy byl Radkovič místostarostou Břeclavi. Půl roku před komunálními volbami prodal v odhodlání nadále působit v politice firmu, která měla být údajně v dobré kondici. Podle obžaloby se ale měl dopustit podvodu. V pozici jediného jednatele spediční společnosti Crown plus s.r.o. objednával přepravy, za které nezaplatil. Činil tak v době, kdy firmu vedl do útlumu a plánoval prodej.

Poškodil tak 34 dopravců o celkem 941 tisíc korun. Firmy se mají domáhat svých peněz u civilního soudu. Mnohé již žalobu podaly.

Senát Okresního soudu v Břeclavi se ztotožnil s obžalobou a uložil bývalému místostarostovi dvouletý trest odnětí svobody s podmíněným odkladem na tři roky. Stejnou dobu pak nesmí být ve vedoucí funkci organizace s obchodní činností. Rozsudek je nepravomocný, Radkovič se na místě odvolal.

Častý jev mezi podnikateli

Podle soudu je jeho případ typickou ukázkou neduhu, tak častého v podnikatelských sférách. Je prý nepochybné, že sjednával přepravy, za které neplatil, a pak převedl firmu na takzvaného bílého koně. „Je to činnost, která je bohužel běžná. V tomto případě zcela zjevná, obžalovaný si musel být vědom, že se jedná o gamblera, pochybnou osobnost. To jej nevyviňuje, naopak, ukazuje, že byl ochoten předat firmu takové osobě. Bylo zjevné, že si musel být vědom, že dotyčný obchodní činnost vykonávat nebude,“ řekl soudce Oldřich Rezek.

Radkovič sám sebe líčí jako oběť spiknutí. To na něj údajně měli přichystat před komunálními volbami lidé ze sociální demokracie, kteří podali podnět k prošetření hospodaření jeho bývalé společnosti. Prostředí soudních síní ale není pro bývalého místostarostu neznámé. Figuroval už v kauze padělaného maturitního vysvědčení.

Policista ho měl osahávat na přirození

Obstaral si je v dobách svého působení u celní správy, kde byl doklad o středoškolském vzdělání nutný pro povýšení. Policie v případu z roku 1997 našla dostatek důkazů. Státní zastupitelství jej podle závěru šetření mělo pohnat k soudu se žalobou pro spáchání trestných činů padělání a pozměňování veřejné listiny a poškozování cizích práv. Nestalo se tak, Radkoviče totiž v roce 1998 zachránila amnestie.

Radkovič tuto část svého života poprvé potvrdil v roce 2010. Padělané maturitní vysvědčení označil jako svou nerozvážnost. S policejními vyšetřovateli byl v kontaktu i v pozdějších letech. Při prověřování jeho dalších aktivit se měl zrodit incident, který skončil odsouzením kriminalisty.

Radkovič před soudem řekl, že jej policista na výslechu osahával na přirození. Mělo to být výměnou za zahlazení případu. I jako místostarosta se dostal do potíží. Jako uvolněný funkcionář města neoprávněně inkasoval odměny z městské společnosti Teplo, s.r.o. Peníze městu vrátil poté, co na nesrovnalost upozornil deník Právo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám