Hlavní obsah

Ošetřovatel nechal desítky zvířat pojít hladem a žízní, dostal podmínku

Právo, pab
Rokycany

Tříletou podmínku a stejně dlouhý zákaz činnosti dostal 45letý ošetřovatel z farmy v Týčku na Rokycansku. Okresní soud v Rokycanech v úterý uznal Tomáše Nováka vinným z týrání zvířat. Desítky slepic a křepelek nechal pojít hladem a žízní. Rozsudek není pravomocný, Novák si ponechal lhůtu pro případné odvolání.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Novák podle verdiktu nezajistil dost krmiva a vody, v důsledku čehož loni v létě uhynulo téměř 80 zvířat. Následně nechali veterináři utratit stovky dalších kusů drůbeže, která byla na pokraji smrti a hrozilo u ní riziko nákazy.

„Kromě toho neodstraňoval podestýlku pod chovem a zanechával mezi drůbeží torza uhynulých zvířat,“ upozornila mluvčí soudu Blanka Szirová.

Ze zprávy Státního veterinárního ústavu Praha vyplynulo, že zvířata hladověla a selhávaly jim životně důležité orgány. Přes upozornění policie muž neudělal nic, aby situaci napravil. Kvůli tomu se stav chovu zhoršil a přibylo uhynulých zvířat.

Farma je v areálu bývalého zemědělského družstva. Chov tam provozoval otec obžalovaného, který loni zemřel. Už v minulosti ale čelil stížnostem místních občanů kvůli zápachu šířícímu se z areálu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám