Hlavní obsah

Soud potvrdil trest Rusovi, který donutil přistát letadlo

Novinky, bad
Praha

Trest 2,5 roku vězení za ohrožení letadla pro Jevgenije Rotshteina z Ruska platí, rozhodl v úterý odvolací Vrchní soud v Praze. Jedenačtyřicetiletý Rothstein v prosinci 2006, tehdy se jmenoval Dogajev, se podle obžaloby pokusil unést letadlo, stroj nakonec nouzově přistál v Praze. Městský soud v Praze ale čin překvalifikoval na trestný čin s mírnějším trestem.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Jevgenij Rothstein v dubnu u Městského soudu v Praze

Článek

Odvolací soud se v podstatě ztotožnil s rozsudkem pražského městského soudu z letošního dubna.

„Fakticky bylo prokázáno, že se letadla zmocnit nemohl, neměl k tomu žádné prostředky ani důvod. Letěl na dovolenou se svou rodinou a příčinou jednání byla jeho opilost,“ uvedl předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek. „Považujeme rozhodnutí městského soudu za citlivé, vyvážené, kvalitní, moudré a spravedlivé,“ podotkl Hodoušek.

Rus si ve vazbě odseděl už 29 měsíců, zbývají mu tak tři týdny do svobody.

Státní zástupce ve svém odvolání městskému soudu vytkl, že se ani nepokusil předvolat svědky z Ruska. Hodoušek proto přečetl některé výpovědi svědků slyšených v podstatě okamžitě po incidentu. Podle nich byl Rothstein opilý, agresívní a dožadoval se rozhovoru s kapitánem.

„Poletíme tam, kam chci já. Třeba do Egypta,“ vykládal prý Rothstein. Posádka letadla ho ve spolupráci s pasažéry zneškodnila a svázala pásky od kalhot. Podle Rothsteinovy manželky, jejíž výpověď také soudce přečetl, jsou to pouze prohlášení zaměstnanců Aeroflotu a nic z toho není pravda.

Podle Rothsteina v těchto výpovědích svědci lžou a upozornil na určité rozpory mezi výpověďmi.

Žádám, abyste mě uznal nevinným, nedopustil jsem se toho.
obžalovaný

Čtené výpovědi byly pro státního zástupce dostačující pro návrh, aby byl Rothstein uznán vinným z únosu letadla, tak jak stálo v obžalobě.

Rothsteinův obhájce Adam Černý zase argumentoval těžkou komplikovanou opilostí spolu s doznívajícími efekty léků. Podle znalce měl kvůli tomu téměř vymizelé rozpoznávací schopnosti a nemohl své chování regulovat ani zastavit. S ohledem na čtené výpovědi, navrhl Černý vyslechnout také další svědky incidentu a nechat přehrát záznam z černé skříňky.

Chce za rodinou

„Pro mě je důležitá jedna věc, abych se mohl vrátit za rodinou do Anglie. A je jasné, že rozsudek pro terorismus by mě této možnosti zbavil. Žádám, abyste mě uznal nevinným, nedopustil jsem se toho,” prohlásil v úterý Rothstein.

Pražský městský soud poslal letos v dubnu Rothsteina na 2,5 roku do vězení.

Rothsteinovi původně hrozilo až 15 let vězení za ohrožení bezpečnosti vzdušného dopravního prostředku a civilního plavidla v úmyslu získat kontrolu nad takovým prostředkem. Podle obžaloby se Rothstein (dříve Dogajev) pokusil v roce 2006 unést letadlo, které mířilo z Moskvy do Ženevy. Stroj musel nouzově přistát v Praze.

Podle spisu se pokusil zhruba nad Varšavou ohrozit let po požití velkého množství alkoholu, hrozil také výbuchem letadla. Údajně se měl domáhat odklonění letu do Egypta.

Soud: není terorista ani gauner

Opilý Rothstein podle dubnového rozsudku soudu ale „pouze“ vyhrožoval, že má u sebe zařízení, kterým může zlikvidovat letadlo, ale věděl, že to není pravda. V igelitovém pytlíku, který během incidentu držel v ruce, byla jen nedopitá láhev vodky.

BEZ KOMENTÁŘE: Jevgenij Rotshtein před pražským městským soudemVideo: Novinky

„Soud vylučuje, že by cílem jednání obžalovaného bylo unést letadlo. To postrádá jakoukoliv logiku. Jedinou jeho touhou bylo zbavit se bolesti zad a dopřát zážitek blízkým v podobě luxusní oslavy Nového roku v Ženevě,” prohlásila v dubnu soudkyně Monika Křikavová. „Obžalovaný není žádný terorista, kriminálník ani gauner,“ dodala.

Rus si ve vazbě odseděl už 28 měsíců, zbývají mu tak dva měsíce do svobody.

Rothstein svou vinu odmítá, po přistání si prý myslel, že je v ČR proto, že byl v letadle zbit a je ošetřován lékaři. Byl prý pod vlivem alkoholu a prášků tlumících bolest zad a řešil problém s posádkou letadla. „Proč bych já, původem Žid, chtěl letět do Egypta?” ptal se v dubnu u soudu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám