Hlavní obsah

Za zabití policistky žalobce žádá sedmnáct a půl roku vězení

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pro Josefa Nováka, který loni pod vlivem pervitinu autem zabil policistku, navrhl žalobce v úterý trest v polovině zákonné sazby, což je 17,5 roku vězení. Tomáš Milec tvrdí, že Novák policistku přejel úmyslně. Obhajoba to odmítá, prý šlo o zabití z nedbalosti. Krajský soud v Praze vynese verdikt ve středu odpoledne.

Foto: Milan Malíček, Právo

Josef Novák je obviněn z toho, že zdrogovaný autem narazil do dopravní policistky a zabil ji.

Článek

Státní zástupce je o vině Nováka přesvědčený. „Byl si vědom toho, že je proti němu veden zákrok Policie ČR, a rozhodl se, že se mu vyhne. Musel si uvědomovat fatální následek svého jednání, poškozená neměla prostor se automobilu vyhnout,“ uvedl Milec ve své závěrečné řeči.

Podle žalobce policistka na sobě reflexní vestu měla a Novák ji tedy musel vidět, i když se obhajoba během hlavního líčení snažila dokázat opak. Zašlo to až tak daleko, že kriminalisté v současné době řeší možný pokus o ovlivňování svědků. Někdo blízký rodině Nováka se údajně pokusil nabídnout svědkyni 30 tisíc korun za to, že u soudu vypoví, že policistka na sobě vestu neměla. [celá zpráva]

Podle Milce se tak stalo záhy poté, co svědek nehody a kolega zesnulé policistky Ota Papáček v médiích uvedl, že kdyby policistka vestu neměla, hrozil by Novákovi nižší trest. Milec to ale později dementoval jako nesmysl.

„Usuzuji, že poškozená na sobě reflexivní vestu měla,“ poukázal Milec na několik provedených odborných posudků a vyšetřování. Podle Milce lze s úspěchem pochybovat o výpovědích Novákových spolujezdců. „Výpověď svědkyně Langové vzbuzuje pochyby, když si po roce u hlavního líčení vzpomíná víc než při výpovědi záhy po činu,“ podotkl Milec.

Řidič při ujíždění srazil policistkuVideo: Novinky

Účelem trestu by podle Milce měla být zejména ochrana společnosti před kriminalitou. Třiadvacetiletý Novák má patnáct záznamů v kartě řidiče, v inkriminované době měl platný zákaz řízení, navíc byl v podmínce. Podle znalců je jeho resocializace spíše nejistá.

Obhajoba: Zabil z nedbalosti

Novákova advokátka Barbora Langerová si myslí, že úmysl policistku zabít Novákovi prokázán nebyl, jde prý o vykonstruovanou skutkovou podstatu.

„Chtěl se vyhnout střetu, nechtěl ohrozit posádku, kterou v policejním autě předpokládal. Je více než pravděpodobné, že poškozenou viděl až těsně před střetem a neměl šanci se vyhnout,“ pronesla Langerová, která je podle svých slov přesvědčená, že policistka na sobě reflexní vestu neměla.

„Postava policistky nebyla dostatečně zřetelná, pohybovala se v místech, kde ji nemohl předpokládat,“ myslí si obhájkyně. Novákova pozornost byla podle Langerové navíc rozptylována blikajícími modrými policejními světly. Obhájkyně navrhla pro svého klienta čin překvalifikovat na usmrcení z nedbalosti, za které hrozí maximálně osmiletý trest.

Sám Novák se při posledním slovu kál a činu litoval. „Nikdy do smrti se s tím nevyrovnám, ale v žádným případě jsem nejednal úmyslně. Chtěl bych se omluvit všem, mojí rodině, rodině poškozené. Opravdu mě to mrzí,“ řekl Novák.

Novák pod vlivem pervitinu srazil policistku autem loni v květnu u Brandýsa nad Labem, když se ho snažila zastavit, protože ujížděl policii. Policistka na následky mnohočetných a těžkých zranění zemřela druhý den v nemocnici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám