Hlavní obsah

Ďuričkovi se proces vraždy Kočky ml. obnovit nepodařilo, nová svědkyně nic neviděla

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bohumír Ďuričko (62) odsouzený za vraždu syna pražského kolotočáře Václava Kočky mladšího, zůstane ve vězení. Pražský městský soud ve čtvrtek zamítl jeho žádost o obnovu procesu. Ďuričko se snažil soud přesvědčit o důkazech, které by ukázaly, že zabíjel v sebeobraně. Ďuričko si proti rozhodnutí okamžitě podal stížnost.

Jan Kočka o Ďuričkovi: Až vyleze ven, bude dál nebezpečnýVideo: Novinky

 
Článek

„Očekával jsem to, protože v České republice spravedlnost není,“ komentoval rozhodnutí Ďuričko.

Soud ve čtvrtek také vyslechl Martinu Soškovou, která v restauraci v osudný den pracovala jako brigádnice a která dosud nebyla vyslechnuta. „Lidé pili, bavili se, vtipkovali. Ke konci jsem šla něco řešit s manažerem do kanceláře. Pak jsem slyšela rány,“ uvedla Sošková. „Moje kolegyně a přítelkyně pana Ďurička se staraly o Kočku,“ dodala. Ďuričko se její výpovědí snažil domoci obnovy procesu, Sošková jej ale poněkud zaskočila tím, že si ani nepamatuje, že by ho viděla.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ďuričko opakoval to, co říkal už při hlavním řízení. Poukazoval na určitá pochybení v trestním řízení, ať už to jsou údajně chybné znalecké posudky, nevyslechnutí vyšetřovatele případu, nebo o fakt, že soud nebral v potaz charakter Václava Kočky ml., který byl údajně trénovaný v bojových sportech, měl špatnou pověst a podobně. Sám Ďuričko přitom dříve u soudu uvedl, že netušil, na koho pálí.

„Všechny tyto okolnosti byly již velmi podrobně rozebrány v prvotním řízení, nejedná se o žádné nové skutečnosti,“ uvedla soudkyně Kateřina Radkovská.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohumír Ďuričko u soudu

Bývalý hoteliér zastřelil v roce 2008 syna provozovatele matějské pouti v Praze v pražské restauraci Monarch po autogramiádě knihy tehdejšího šéfa ČSSD Jiřího Paroubka.

Ďuričko se dostal do sporu, při kterém jej Kočka udeřil nejméně jednou do obličeje. Podnikatel pak vytáhl zbraň a svého protivníka třikrát střelil. Ďuričko byl za vraždu odsouzen před šesti lety na dvanáct a půl roku vězení.

Stále si ale stojí za svým, že jej Kočka napadl a on se jen bránil.

Můj klient je odsouzen za vraždu – přijde mi to nepřiměřené, lze uvažovat o zabití, to bezesporu, o tom není pochyb
Ďuričkův advokát Pavel Rameš

„Byl jsem ve špatnou dobu na špatném místě, sáhl jsem po zbrani a vystřelil směrem předpokládaného útoku. Pololeže polosedě na své těhotné družce jsem odvracel pokračující útok,“ trval ve čtvrtek u soudu na své sebeobraně Ďuričko. „Spravedlnost potřebuje svůj čas. Svědkové, kteří mluvili pravdu, svou výpověď zopakují,“ dodal.

„Na ránu malé intenzity reagoval tak, že vytáhl zbraň a třemi ranami ho (Kočku mladšího – pozn. red.) zastřelil. Sebral se, zanechal tam těhotnou družku a odešel. Svědek, který se za ním vydal, uvedl, že pan Ďuričko se dal na ulici do poklusu a zadržel ho s dalšími lidmi, když mu skočil na záda,“ odmítla jakékoli pochybnosti o rozsudku soudkyně Kateřina Radkovská.

„Můj klient v tu chvíli jednal způsobem, který shledal přiměřeným, a použil střelnou zbraň. Můj klient je odsouzen za vraždu – přijde mi to nepřiměřené, lze uvažovat o zabití, to bezesporu, o tom není pochyb. Ale vražda v sobě má takové to ,chci někoho zabít, sprovodit ze světa‘. Jednalo se o zmatenou reakci, afekt, a tudíž by ta věc měla být znova projednána,“ je přesvědčen Ďuričkův obhájce Pavel Rameš.

Podle státní zástupkyně Jany Kadeřábkové není pro obnovu procesu žádný důvod. „Nejsou nové důkazy, které by odůvodňovaly, že by odsouzený měl odvracet hrozící nebezpečí,“ prohlásila Kadeřábková.

Ďuričko neúspěšně žádal o obnovu procesu už v roce 2012.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám