Hlavní obsah

Ubodal tchyni a brutálně napadl přítelkyni, soud mu potvrdil 17 let vězení

– Praha • Aktualizováno
Novinky, bad

Ani odvolání nepomohlo Tomáši Dubskému (47), který ubodal k smrti matku své přítelkyně, kterou následně brutálně napadl. Vrchní soud v Praze mu ve středu potvrdil sedmnáctileté vězení. Rozsudek je pravomocný.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dubský poslal soudu omluvu a požádal o projednání odvolání v jeho nepřítomnosti. Odvolání si podal zejména kvůli tomu, že byl obžalován na základě jednoho znaleckého posudku. Trvá na tom, že měl být vypracovaný nezávislý ústavní posudek.

Prostřednictvím svého advokáta proto žádal odvolací soud, aby rozsudek zrušil a nařídil pražskému městskému soudu, který ho v říjnu poslal za mříže, aby nechal vypracovat právě ústavní posudek o tom, zda je schopen vůbec účasti u trestního řízení.

Podle státní zástupkyně o Dubského vině není pochyb, zvláště proto, že se sám k činu doznal.

Posudek byl správný

Dubský se totiž podle znalce mohl jednání účastnit. „To, že obžalovaný účast odmítl, je jeho právo,“ uvedl předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička. „Ústavní znalecký posudek byl vypracován, a pokud 1. lékařská fakulta Karlovo náměstí má za to, že rozpoznávací a ovládací schopnosti byly snížené ale nikoliv vymizelé, máme tento závěr za správný,“ dodal Lněnička s tím, že se Dubský na stavu zmenšené příčetnosti se podílel sám.

Dubský na ženy zaútočil v květnu 2010 v Praze. Vraždě starší z nich předcházely vzájemné hádky. Dubský měl za to, že v bytě o patro výš je pervitinová varna, matka přítelkyně prodává drogy a že mu povlečení vymáchali v pervitinovém roztoku.

Hádky s ženou se stupňovaly, až došlo k tragickému činu. Nejprve Dubský napadl matku své přítelkyně a ubodal ji k smrti. Zasadil jí osm ran nožem do krku, z nichž dvě rány pronikly až ke kořenu jazyka.

Pořezal ji v obličeji

Pak počkal, až do bytu přišla jeho přítelkyně, kterou vzápětí tahal po bytě, mlátil ji, škrtil a nakonec pořezal v obličeji, prý aby se nelíbila dalším mužům. Když ji nechal být, zavolala policii, načež Dubský z bytu odešel.

Podle znalců byl Dubský v době vraždy duševně nemocný. „Rozvinula se u něj panická psychická porucha a zejména paranoidní toxická psychóza. Ta se projevovala paranoiditou vůči tchyni, což byla přímá souvislost s její vraždou. On trpěl bludem, že ho chce tchyně připravit o život,“ uvedl loni u soudu soudní znalec z oboru psychiatrie Karel Hynek.

Dubský tedy vraždil ve stavu snížené příčetnosti, nicméně se do něj dostal sám, když zneužíval léky. Podle znalců si byl ale vědom, že jedná protiprávně a mohl se ovládnout.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám