Hlavní obsah

Vrchní soud osvobodil bývalého šéfa zkrachovalého OP Prostějov

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Zprošťující verdikt si v úterý vyslechl u Vrchního soudu (VS) v Olomouci bývalý šéf kdysi slavné společnosti OP Prostějov František Tuhý (67), který čelil obžalobě za to, že si měl neoprávněně v letech 2004 až 2008 vyplatit prémie ve výši 26 miliónů korun. VS zrušil rozsudek Krajského soudu v Brně z letošního února, kterým byl Tuhý odsouzen na pět let za mřížemi za zpronevěru. Trestný čin se podle VS nestal.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Bývalý šéf OP Prostějov František Tuhý (vpravo) u soudu

Článek

„Firmě nevznikla žádná škoda. Měla na to, aby zaměstnance odměňovala, a také to dělala. Jediné pochybení bylo v tom, že si obžalovaný schválil odměnu sám, ale v rámci balíku, z něhož dostali všichni, ač to mělo udělat představenstvo. To ale není trestným činem. Prémie by stejně dostal a zřejmě v podobné výši. Navíc v rámci dividend, s ohledem na své postavení ve firmě, si mohl legálně vyplatit mnohonásobně víc a to neudělal. O nějakém úmyslu neoprávněně nějaké finance takzvaně odsát proto nemůže být řeč,“ vysvětlil předseda senátu olomouckého VS Petr Angyalossy.

Tuhý vlastnil 54 procent akcií známé české oděvní společnosti a působil v ní jako předseda představenstva a generální ředitel. Cena jeho podílu se odhadovala na 700 miliónů korun.

Firmu Tuhý řídil jako svrchovaný šéf a stejně tak si vyplácel i roční prémie, jenže podle verdiktu o jeho platu i odměnách měla rozhodovat valná hromada, která ho do funkce ustanovila. V uvedených letech si kromě základního platu Tuhý přiznával i roční prémie ve výši 300 procent základní mzdy. V rozporu se zákonem sám schválil pravidla a podmínky pro prémie generálního ředitele a sám si je nechal vyplácet.

Myslel prý na prosperitu 

Tuhý vinu odmítl a tvrdil, že po celou dobu působení měl na mysli jen prosperitu a prospěch podniku, a také upozornil na to, že po jeho vynuceném odchodu šla společnost rychle ke dnu.

Jedna z vlajkových lodí českého průmyslu, OP Prostějov, skončila v roce 2010 v konkurzu. O své pohledávky se přihlásilo 555 věřitelů, kteří si nárokovali více než dvě miliardy korun. Podnik postupně prodal i své ochranné známky včetně OP Prostějov Profashion.

V roce 2014 krajské státní zastupitelství obvinilo pět minulých členů představenstva z předlužení podniku. Tečkou za slavnou minulostí firmy byl odstřel továrních hal v bývalém areálu firmy na konci loňského června. [celá zpráva]

Odstřel budov OP ProstějovVideo: Česká televize ČT24

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám