Hlavní obsah

Po Praze měli prodávat extázi, teď stanuli před soudem

– Praha
Novinky, bad

Případ rozsáhlého obchodu s extází začal v pondělí projednávat pražský městský soud. Obžaloba viní deset mužů z distribuce drog po pražských klubech. Celkově se mělo jednat o téměř deset tisíc tablet v tržní hodnotě téměř dva milióny korun. Hlavním obžalovaným Luboši Engelovi (53), Davidu Tobolářovi (25) a Nikolasi Pentaliotisovi (24) hrozí až dvanáctileté vězení.

Článek

Engel podle obžaloby během let 2012 a 2013 prodal Tobolářovi s Pentaliotisem 9400 tablet extáze, po padesáti až pětapadesáti korunách za jednu. Tobolář s Pentaliotisem je pak měli rozprodávat ve větším množství známým, ale i zájemcům v pražských klubech jako Retro Music Hall, Sasazu nebo Studio 54.

Engel u soudu vypovídat odmítl. „Žádné extáze jsem nikomu neprodával. Ani nevím, jak extáze vypadá,“ okomentoval pouze obžalobu, kterou v celém rozsahu odmítl.

Podle žalobce Radka Klvani nešlo pouze o extázi, mělo se čile obchodovat i s marihuanou a kokainem.

Téměř všichni obžalovaní u soudu odmítli vypovídat, pouze se vyjádřili k obžalobě. „Tablet jsem předal nanejvýš pár desítek,“ uvedl Tobolář s tím, že je s dalším z obžalovaných, Markem Hamšíkem (25), vyměňoval za marihuanu. Nikdy prý nešlo o peníze. „Scházeli jsme se u něj za účelem pokeru, případně zahrát si videohry,“ podotkl Tobolář.

Kilem marihuany chtěl zamachrovat

Také Pentaliotis obžalobu odmítl. „Jsou to všechno lži,“ shrnul Pentaliotis, který se s Tobolářem zná delší dobu. Sám prý nikdy drogy neprodával. „Neměl jsem na to finance ani kontaky. V životě jsem nikomu drogy necpal,“ prohlásil Pentaliotis, který dlužil nějaké peníze Tobolářovi, a tak souhlasil, aby si u něj schoval extázi.

„Říkal, že si můžu něco vydělat, když budu šikovný a nebudu dělat problémy. Extázi u mě schoval, zavolal mi, že pro ni někoho pošle a já vyinkasuju peníze a smažu s tím dluh,“ vysvětlovat Pentaliotis. „Lituju toho, že jsem kdy přišel s touto věcí do styku,“ zakončil řeč Pentaliotis.

Další z obžalovaných, třiadvacetiletý Thanh Vu Duc, se měl kromě prodeje sta tablet extáze spoluobžalovanému Petru Klasovi (23), dopustit trestného činu tím, že se pokusil několikrát zprostředkovat prodej několika kilogramů marihuany. Thanh přiznal jeden pokus o obchod. „Chtěl jsem klukům pomoci a zamachrovat, že to dokážu. Lituju toho, jsem idiot,“ kál se Thanh.

Soud pokračuje v úterý výslechem zbylých obžalovaných, pak bude jednání odročeno za účelem předvolání svědků.

Reklama

Výběr článků

Načítám