Hlavní obsah

Hučín u soudu opět neuspěl, exministr Hradílek se mu omlouvat nemusí

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Krajský soud v Ostravě ve čtvrtek opět, a to už potřetí zamítl žalobu bývalého disidenta a někdejšího agenta kontrarozvědky Vladimíra Hučína proti bývalému ministru vnitra Tomáši Hradílkovi. Ten o něm v roce 2007 řekl v Lidových novinách, že je gauner a psychologický terorista.

Hučínovi se exministr Hradílek omluvit nemusí, potvrdil soud Video: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Soud opět rozhodl, že šlo o expresivní, ale stále ještě přípustnou kritiku. Rozsudek stále není pravomocný a Hučín se chce proti němu opět odvolat.

Kauzou se justice začala zabývat už v roce 2008. Hučín žádal omluvu a půlmiliónovou satisfakci. Ostravský soud a následně i olomoucký rozhodly, že se Hradílek omlouvat nemusí.

Hučín si ale podal dovolání, na jehož základě Nejvyšší soud kauzu vrátil do Ostravy s tím, že rozsudek nebyl dobře zdůvodněn. Krajský soud pak v roce 2012 rozhodl opět stejně. I tento rozsudek byl ale nakonec zrušen a nyní stejná soudkyně opět vynesla stejný verdikt.

Foto: Aleš Honus, Právo

Tomáš Hradílek by raději zemřel pod mostem, než by se Hučínovi omluvil.

Spor se vede kvůli výrokům v tisku, konkrétně kvůli dvěma článkům, v nichž se Hradílek o Hučínovi vyjadřoval velmi nelichotivě. Mimo jiné prohlásil, že se domnívá, že Hučín stojí za neobjasněnými bombovými útoky v Přerově.

„Tomáš Hradílek, který byl prvním ministrem vnitra po listopadu 1989, by měl lépe vážit svá slova a své výroky buď doložit, nebo nic neříkat,“ tvrdil Hučín.

Hradílek ovšem na tom, co napsal a řekl, dosud trvá. „Raději bych zemřel někde pod mostem, než bych se Hučínovi omluvil,“ komentoval exministr středeční verdikt, se kterým je spokojen.

Reklama

Výběr článků

Načítám