Hlavní obsah

Vraždu mazaně fingoval jako sebevraždu, tvrdí obžaloba

Právo, Petr Kozelka
Brno

Krajský soud v Brně začal v úterý projednávat případ vraždy, ze které je obžalován 37letý Štěpán Kavan. Podle žalobce měl zavraždit otce své bývalé přítelkyně a zamaskovat stopy tak, aby to vypadalo na sebevraždu. Oběť u sebe měla dopis na rozloučenou a u nohou brokovnici. V případě, že ho soud uzná vinným, mu hrozí až doživotí.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Štěpán Kavan před soudem tvrdil, že nikomu rozhodně neublížil.

Článek

Podle státního zástupce Jiřího Moravy Kavan zastřelil otce své bývalé přítelkyně kvůli sporům o peníze a doufal, že po smrti otce, který vztahu nepřál, se k němu jeho expartnerka vrátí.

Muž se měl dva dny před činem vloupat do domu své oběti a odnést si odsud brokovnici, kterou posléze schoval za králíkárnou na zahradě. „Poté, co nechal doma svůj mobilní telefon, aby podle něj nebylo možno vystopovat jeho pohyb, na kole dojel k domu rodiny své bývalé přítelkyně, vlezl do zahrady, vzal si uschovanou zbraň a schoval se v přístřešku pro slepice. Pak vyčkával na příchod muže, o němž věděl, že ráno chodí krmit králíky,“ prohlásil státní zástupce.

Myslím, že mě donutil napsat ten dopis na rozloučenou.
obžalovaný

Kavan pak svou oběť podle obžaloby překvapil a po muži chtěl peníze, které mu prý dlužil. Muž se prý ale rychle vzpamatoval, řekl, že zavolá policii, a následně došlo k tahanici o zbraň. První rána ještě mířila do vzduchu a prostřelila střechu kurníku.

Policisté ho prý bili

„Pak se ale Kavan muži vysmekl a z bezprostřední blízkosti ho střelil do hlavy. Následně mu dal zbraň k nohám a do kapsy mu strčil fingovaný dopis na rozloučenou, který předtím napsal,“ dodal Morava.

Kavan před soudem vyrukoval s originální obhajobou a tvrdil, že k přiznání ho donutili policisté při výslechu bitím a výhrůžkami. Podle svých slov na místě skutečně byl, ale nepamatuje si, co se tam odehrálo. Prý má ale za to, že jej muž donutil, aby za něj napsal dopis na rozloučenou, a pak se sám zastřelil.

„Sešli jsme se tam, protože tvrdil, že mi vrátí peníze. Když jsem přišel, měl v ruce zbraň. Začali jsme se o ni tahat a on mě praštil do hlavy. Myslím, že potom mě donutil napsat ten dopis na rozloučenou. Když jsem mu ho dal, strčil si ho do kapsy. Já jsem pak po něm skočil, ale zase jsem dostal ránu pažbou, on tu zbraň držel obráceně, pažbou proti mně. No a pak si to zas nepamatuju až do chvíle, kdy jedu na kole domů,“ vypověděl Kavan.

Senát v čele s Tomášem Kurfiřtem by mohl verdikt v případu vynést ještě do konce týdne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám