Hlavní obsah

Falešného ekonoma poslal soud na jedenáct let do vězení za ukradené milióny

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vladimíra Prokopa (43), několikrát odsouzeného podvodníka, který se na útěku z vězení stal vedoucím ekonomem Národního zemědělského muzea, poslal v úterý pražský městský soud na 11 let do vězení za zpronevěru. Z muzea vyvedl téměř deset miliónů korun. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Článek

Soud měl v tomto případě poměrně ulehčenou práci, ať už díky Prokopově doznání, tak i díky výpovědím svědků a listinným důkazům.

„Důkazní situace je ve vztahu k obžalovanému téměř zdrcující,“ měl jasno předseda senátu soudu Stanislav Králík. „Nepochybujeme o tom, že se ze strany obžalovaného jedná o předem promyšlený podvodný plán,“ dodal Králík.

Trest je úhrnný, Prokop jde do vězení nejen za zpronevěru, ale i za maření úředního rozhodnutí, kterého se dopustil, když utekl z hradecké věznice. Soud jej v úterý poslal do přísnější věznice s ostrahou. „Není tady úplně nutné potrestat obžalovaného nejpřísnějším vězením,” myslí si Králík.

Ve vězení za podvody

Prokop utekl v červnu 2013 z hradecké věznice, kde si odpykával trest za předchozí podvody. Téměř rok se mu dařilo policii vyhýbat. Během té doby se mu díky falešným dokladům podařilo získat místo hlavního ekonoma v Národním zemědělském muzeu.

Díky dispozičním právům k účtu muzea vyvedl 9 625 000 korun na jiné účty. Peníze prý chtěl použít na umoření svých dluhů a pomoci matce. Muzeu musí podle úterního verdiktu zaplatit 1,5 miliónu korun.

Prokop už jednou v podstatě tentýž kousek předvedl, když pracoval na totožné pozici v Českobratrské církvi evangelické mezi lety 2008 a 2009. Deset miliónů, určených na charitu, převedl na svůj účet a svou přítelkyni zahrnul drahými dary, matce koupil byt a sobě auto. Soud jej za to pravomocně poslal na sedm let za mříže.

Prokopův advokát se kvůli přiznání klienta v úterní závěrečné řeči věnoval spíše polehčujícím okolnostem. Prokop podle něj není zlý člověk, navíc má strach o svou těžce nemocnou matku, na kterou je silně fixovaný. Sám Prokop se jednání ani vyhlášení rozsudku neúčastnil.

Podle soudních znalců spadá Prokop svou inteligencí do pásma slabšího průměru a projevuje se asociálně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám