Hlavní obsah

Žalobce chce pro Nečasovou 3,5 roku vězení

– Praha • Aktualizováno
Právo, Radim Vaculík

Rychlý spád nabralo pondělní pokračování hlavního líčení v kauze kolem bývalé šéfky sekretariátu premiéra Jany Nečasové (dříve Nagyové) a údajného zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování bývalé manželky předsedy vlády Radky Nečasové. Po závěrečné řeči navrhl státní zástupce pro obžalované až čtyři roky vězení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jana Nečasová (Nagyová) u Obvodního soudu pro Prahu 1

Článek

Jako první se slova ujal státní zástupce Rostislav Bajger a podle všech předpokladů navrhl uznat Janu Nečasovou i trojici bývalých vysokých funkcionářů vojenské tajné služby vinnými ze zneužití pravomoci úřední osoby. Požaduje pro ně nepodmíněné tresty v rozmezí od tří do čtyř let.

„Závěrečná řeč byla náročná, myslím si, že spravedlivá, že jsme soudu předložili všechny důkazy, o kterých si myslíme, že jsou podstatné. Jsme přesvědčeni o vině všech obžalovaných a navrhovali jsme poměrně přísné nepodmíněné tresty,“ řekl novinářům krátce po své více než hodinové řeči před soudem žalobce Bajger.

Požadované tresty jsou podle něj v horní polovině sazby, která činí dva roky až pět let vězení. Nejvyšší trest z obžalované čtveřice chce Bajger pro bývalého šéfa tajné služby Milana Kovandu, a to tři roky a deset měsíců za mřížemi.

Nahrávky odposlechů bývalé šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové (dříve Nagyové)Video: Novinky

Kromě zneužití pravomoci ho totiž viní i z porušování povinnosti při správě cizího majetku, protože nechal vyplatit z peněz Vojenského zpravodajství 125 tisíc korun soukromé bezpečnostní agentuře, která z popudu Nagyové sledovala předloni v březnu její dva podřízené z Úřadu vlády.

„Asi jsem největší lump, no,“ komentoval navržený trest na dotaz Práva Kovanda, když se vracel do jednací síně na závěrečný návrh prvního z obhájců, kterým je advokát Nečasové Eduard Bruna.

Páleník čekal doživotí

Ten novinářům upřesnil, že pro jeho klientku žádá státní zástupce trest 3,5 roku vězení. Nečasová se jednání opět neúčastní, prý kvůli problémům s nohama. Dokonce je prý možné, že ani nepřednese svou závěrečnou řeč, připustil v pondělí Bruna.

Po své hodinové závěrečné řeči navrhl Bruna zprostit Nečasovou obžaloby nebo jí uložit alternativní trest jako domácí vězení či veřejně prospěšné práce.

Nejhovornější k návrhům žalobce byl Kovandův předchůdce ve funkci ředitele Vojenského zpravodajství a rovněž obžalovaný Ondrej Páleník. „Státní zástupce mluvil dlouze, nicméně žádný důkaz nepředložili. Je to taková snůška opakování těch nesmyslů podle hesla, že tisíckrát opakovaná lež se pak stane pravdou. Výše jeho trestu mě vůbec nepřekvapila, já jsem čekal doživotí, takže jsem překvapen, že jsem ho nedostal,“ konstatoval s úsměvem Páleník.

Zproštění obžaloby pro svého klienta požadoval i Páleníkův obhájce Tomáš Sokol.

Reklama

Související články

Nečas: Žádné sledování neprobíhalo

Expremiér Petr Nečas ve středu dopoledne vypovídal u Obvodního soudu pro Prahu 1 v kauze zneužití vojenské tajné služby. Z toho je obžalovaná jeho manželka...

Výběr článků

Načítám