Hlavní obsah

Starožitníka popravil nepříčetný psychopat legální zbraní. Myslel, že muž je terorista

Právo, Patrik Biskup

Měl ho za teroristu, který je zapletený do útoku z 11. září 2001 na dvojčata v New Yorku. Proto do něj loni v listopadu v Chrástu u Plzně vystřílel celý zásobník z legálně držené pistole. Za smrt 64letého obchodníka se starožitnostmi Jindřicha Lemona ale nakonec vrah René Č. (47) ve vězení neskončí. Žalobkyně jeho trestní stíhání nyní zastavila kvůli nepříčetnosti.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Obviněný muž, který je pět let držitelem zbrojního průkazu, podle znalců trpí paranoidními a persekučními bludy, v důsledku čehož se cítí ohrožen domnělými nepřáteli. „V důsledku této psychické poruchy nebyl v době spáchání činu vůbec schopen rozpoznat protiprávnost svého chování a ani jej ovládat,“ konstatovala státní zástupkyně v usnesení o zastavení trestního stíhání, které má Právo k dispozici.

Psychiatři dále upozornili na to, že pobyt Reného Č. na svobodě je pro společnost krajně nebezpečný, neboť bludné představy vyvolávající u něho obrovský strach o život jej natolik ovlivňují, že by se mohl dopouštět dalšího, podobně závažného jednání.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Měl pořád z něčeho strach. Vyprávěl, že u baráku na zahradě mají přistát helikoptéry s teroristy
člen rodiny útočníka

Z vazební věznice proto putoval na specializované oddělení psychiatrické léčebny v Dobřanech. Lékaři navrhují jako další opatření umístění do zabezpečovací detence.

S ohledem na výsledek znaleckého zkoumání střelce je děsivý výsledek domovní prohlídky. Podle informací Práva u něj policisté našli samopal, náboje a různé nástražné systémy, jako například desky s hřeby nebo speciálně upravená kopí.

„Měl pořád z něčeho strach. Vyprávěl, že u baráku na zahradě mají přistát helikoptéry s teroristy. Cítil se často ohrožen, myslel si, že je sledovaný a že ho chce někdo zabít. Mnohokrát se stalo, že se v domě zabarikádoval, pustil padací most s hřeby a nevycházel ven,“ vypověděli členové jeho rodiny. Kvůli tomu si prý také pořídil zbrojní průkaz a revolver, který měl stále při sobě na svoji obranu.

K postřelenému se vrátil

S Lemonem se René Č. znal 13 let. Jeho otec starožitníkovi vyráběl rámy na historické obrazy. K vraždě, která připomínala spíše popravu, došlo 7. listopadu. Lemon zastavil se svým vozidlem u domu Reného Č. na okraji Chrástu. Střelec přišel k autu ze strany spolujezdce, kde bylo stažené okénko, a na řidiče šestkrát vystřelil. Pak odešel do domu přebít. Mezitím auto sjelo ze silnice do příkopu.

Postřelenému muži za volantem se snažili dát první pomoc projíždějící řidiči, kteří tam zastavili. René Č. přišel zpátky k autu a před svědky ještě dvakrát po Lemonovi vystřelil. Potom utekl do baráku, kde ho později zatkla policejní zásahová jednotka. Pět kulek zasáhlo Lemona přímo do hlavy a krku. Neměl šanci přežít.

Chtěli, abych zradil FBI, pro kterou jsem pracoval, a dal se do spolku s nimi
útočník René Č.

U výslechu René Č. tvrdil policistům, že Lemona zabil kvůli jeho napojení na teroristy. Prý mu jeden Albánec řekl, že má dokonce prsty v útoku z 11. září 2001 v New Yorku.

„Předem věděl, že se to v té Americe stane. Ještě s jinými lidmi seděl u televize a čekal, až to budou vysílat,“ uvedl do protokolu René Č.

Také se prý dozvěděl, že mafie vedená Lemonem chce unést manželku a dceru amerického miliardáře Donalda Trumpa a přinutit ho přepsat na ně veškerý svůj majetek. Když to prý neudělá, najmou si nějakého muslimského cvoka, který mu vjede autem plným výbušnin do baráku a tam se odpálí. „Chtěli, abych zradil FBI, pro kterou jsem pracoval, a dal se do spolku s nimi. Vyhrožovali, že pokud budu někde mluvit o tom, že Lemon je namočený v terorismu, všechny z mé rodiny zabijí,“ hájil své jednání René Č.

Zabíjel prý ze strachu

Když Lemon zastavil v osudný den u domu v Chrástu, vrah už svíral pistoli v ruce. Myslel si prý, že ho Lemon a jeho kumpáni přišli unést.

Podle svých slov nejprve namířil na Lemona zbraň a zeptal se ho: „Takže jste teroristi?“ Řidič mu prý odpověděl s úsměvem „jo“. „Nevěřícně jsem se ještě jednou zeptal na stejnou otázku a dostal stejnou odpověď. Z toho jsem usoudil, že všechny ty výhrůžky, které se ke mně donášejí, jsou skutečné, a ze strachu o život svůj a celé mé rodiny jsem vystřelil několik ran za sebou. Auto se pak rozjelo a zajelo do příkopu. Já jsem běžel do baráku,“ popisoval kriminalistům René Č., jak se to všechno seběhlo.

Ze strachu, že by Lemon přežil a mohl se mstít, doplnil náboje a vrátil se k jeho vozu. „V té době už tam stáli dva mladí lidé. Stoupl jsem si před ně a dvakrát ho ještě střelil do hlavy. Pak jsem utekl zpátky do domu,“ dodal René Č.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám